cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 177 (16 de febrer)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

divendres 10 de febrer

01 Laura Borràs

  • comença el judici contra Laura Borràs al Tribunal Superior de Justicia de Catalunya per presumptes irregularitats quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. La fiscalia li demana 6 anys de presó, 21 d’inhabilitació i 144.000 euros de multa. Aquestes darreres hores han estat marcades pel pacte dels altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, amb el ministeri públic per obtenir un rebaixa de pena a canvi d’incriminar la presidenta del parlament suspesa. Unes 400 persones es concentren a les portes del Tribunal en suport a Laura Borràs.

02 Meridiana

  • Meridiana Resisteix arriba als 1.000 dies d’una lluita iniciada el 14 d'octubre de 2019 a Avinguda Meridiana de Barcelona, com a resposta i protesta contra la repressió exercida per l’Estat espanyol contra l’independentisme. Centenars de persones tornen a tallar l’entrada a Barcelona per denunciar que no es pot normalitzar la situació.

03 Lleida

  • més de 200 persones es manifesten a Lleida per mostrar suport als sis joves d’Arran, el grup juvenil de la CUP, que van ser detinguts dimecres a Lleida i Barcelona per la Policia Nacional espanyola com a presumptes autors d’una desena d’accions el 2022. La protesta ha estat convocada per Arran, Alerta Solidària i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans per denunciar “la persecució policial i política contra els joves organitzats”. Al passar per davant de la comissaria de la Policia Nacional, es va calar foc a una bandera d’Espanya i a un ninot.

dissabte 11 de febrer

04 Assange

  • Perpinyà participa al “Carnestoltes per Assange”, convocat a tot el món en favor de la llibertat de Julian Assange, fundador de WikiLeaks, que es troba empresonat al Regne Unit pendent de ser extradit als Estats Units, on s’enfronta a una pena de presó que pot arribar als 175 anys. Un centenar de persones convocades per la Delegació del Consell de la República, Catalunya Nord per la Independència, Òmnium Catalunya Nord i altres entitats hi participen.

dilluns 13 de febrer

05 TS

  • el Tribunal Suprem espanyol anuncia el resultat de la revisió de les condemnes als antics presos polítics després de l’aprovació del nou codi penal, amb la supressió del delicte de sedició i la modificació del de desordres públics i el de desobediència. Manté la inhabilitació a Oriol Junqueras i Dolors Bassa fins al 2031 i per a Raül Romeva i Jordi Turull fins al 2030, atès que no els rebaixa la condemna per malversació, sinó que els imposa la pena de malversació agreujada.
    A Jordi Sànchez i Jordi Cuixart els canvia la condemna per una de desordres públics agreujats, i a Carme Forcadell, Josep Rull i Joaquim Forn, per desobediència. Les penes d’inhabilitació d’aquests delictes són més baixes que la de sedició, de manera que tots ells ja haurien complert la pena d’inhabilitació prevista i podrien ser elegits com a representants públics si ho volen.

dimarts 14 de febrer

06 Audiencia

  • l’Audiència Nacional espanyola dona la raó a Alerta Solidària i l’entitat podrà tenir accés a tota la informació secreta de la causa obtinguda pel jutge García Castellón mitjançant l’espionatge de 38 activistes independentistes i membres dels CDR entre els anys 2018 i 2019. L’actuació de l’Audiència Nacional va donar lloc a les acusacions de terrorisme de l’anomenada operació Judes de la Guàrdia Civil el 23-S.

07 Audiencia

  • l’Audiència de Barcelona ordena de reobrir una investigació contra l’ex-secretari general del Diplocat Albert Royo per les despeses del viatge a Catalunya de vuit parlamentaris europeus com a observadors del 9-N i per la producció de vint vídeos per a promocionar la consulta del 2014. L’audiència ha pres aquesta decisió malgrat que hi ha una sentència ferma sobre el cas.

dimecres 15 de febrer

08 Joel

  • tuit del Grup de suport Joel #freexelj: « Us volem agraīr els donatius que ens heu fet els darrers dies. Tot i així no podem cobrir els pagament. Des d'aquest grup portem 14 causes més inclosa la d'en Dani Gallardo. La @Desolidaritat (Caixa de Solidaritat) ens deu factures des del 2020 i no contesten als correus. Necessitem ajuda urgent! »

09 Antonio

  • l’economista Antonio Cabrales, nomenat avui pel govern espanyol com a nou conseller del Banc d’Espanya, renuncia al càrrec hores més tard. El catedràtic, que havia estat proposat pel PP, gairebé no ha donat explicacions sobre la seva dimissió. Però darrere de la decisió sembla que hi ha un motiu polític: temps enrere va donar suport a la consellera exiliada Clara Ponsatí.

10 85 anys

  • un home de vuitanta-cinc anys declara, acompanyat d’un advocat d’Alerta Solidària, davant dels Mossos d’Esquadra sota l’acusació d’haver agredit amb un bastó una agent de la Brimo durant les protestes contra la cimera Sánchez-Macron que es va fer a Barcelona. “Una vegada més, un muntatge policíac intenta de desmobilitzar l’independentisme i pot acabar amb un ciutadà innocent entre reixes”, ha denunciat el col·lectiu Desobediència Civil Catalunya.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1935 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1792 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal