cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 172 (12 de gener 2023)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

dissabte 7 de gener

01 barcelona

  • el Consell de la República, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural acorden convocar una mobilització conjunta de cara a la cimera hispanofrancesa que se celebrarà a Barcelona el pròxim 19 de gener. Aquest dia es reuniran el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el del govern francès, Emmanuel Macron, a la capital catalana. S’hi adhereixen: l’Assemblea de Municipis per la Independència , el CIEMEN, la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya. Les tres entitats consideren la cimera una provocació i recorden que encara hi ha representants del moviment inependentista a l'exili, i que hi ha 500 persones pendents de judici per causes relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre i la posterior repressió de l'Estat, que ha afectat més de 4.000 persones. La crida a la mobilització incorpora les demandes de Catalunya Nord, on el català està sent perseguit pel seu ús en els plenaris municipals.

dilluns 9 de gener

02 Badalona

  • Un dilluns més ens trobem a la Plaça de la Vila de #Badalona per denunciar la repressió que viu el País i la INDEPENDÈNCIA de Catalunya!! El 19 de gener ens veurem als carrers, d’on MAI hauríem d’haver marxat!! Visca Catalunya Lliure!!

dimarts 10 de gener

03 tribunal de comptes

  • el Tribunal de Comptes espanyol rebutja d’arxivar el cas contra la trentena d’alts càrrecs de la Generalitat investigats per l’organització i promoció exterior de l’1-O. Els advocats ho van demanar en una vista oral el desembre passat perquè qüestionen la legitimitat del procediment i dels mètodes utilitzats, que diuen que els ha generat indefensió.

04 Olot

  • després de 41 lliuraments, l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa posa fi al cicle de grans quadres reivindicatius d’Olot basats en ‘La càrrega’, de Ramon Casas, amb què es cridava l’atenció sobre la “repressió” de l’Estat espanyol envers Catalunya.
    Des de l’abril del 2018 totes les obres han estat penjades a la façana de l’ajuntament d’Olot, amb les mateixes dimensions (4,75 x 3 metres).
    Les relectures de La càrrega no han agradat a tothom i algunes han estat objecte d’agressions: esparracades, cremades de cigarreta, llançaments de pintura... I en períodes electorals s’han hagut de tapar. Tot i que lamenten aquelles agressions, els organitzadors estan contents de com ha anat l’experiència. “El balanç és positiu –ha dit al Punt Avui un dels impulsors, Xevi Roura–, perquè la intenció era fer present al carrer que la situació que estem vivint no és normal; primer, pel judici i els empresonaments i, darrerament, perquè hi continua havent represaliats.”

dijous 12 de gener

05 Llarena

  • el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena canvia els delictes pels quals reclama els exiliats Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Marta Rovira. Ha pres aquesta decisió arran de l’entrada en vigor del nou codi penal, que deroga el delicte de sedició i modifica els de desordres públics i malversació. El president Puigdemont i els consellers Comín i Puig passen a ser reclamats judicialment pels delictes de malversació i desobediència. Rovira i Ponsatí són reclamades per delictes de desobediència, que no implica penes de presó però sí d’inhabilitació.

06 Òmnium

  • el Tribunal Suprem espanyol ratifica la sentència d’absolució d’Òmnium Cultural en la denúncia interposada per un guàrdia civil per un vídeo en què es va utilitzar la veu de l’agent durant el judici de l’1-O quan va explicar que havia vist a banderes de l’entitat durant la manifestació davant d’Economia el 20 de setembre de 2017 i que va definir com “un tros de tela quadrada, de color verd, amb alguna ratlla i un pal”. Òmnium Cultural va fer un vídeo amb aquestes declaracions de l’agent que es van fer virals. El guàrdia civil va denunciar Òmnium l’any 2019 i el jutjat de primera instància número 57 de Barcelona va absoldre l’entitat i va obligar l’agent a pagar les costes del judici.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1900 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1757 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal