cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 157 ( 29 de setembre)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

divendres 23 de setembre

01 Garcia

  • el Prefecte assigna la Vila d’Elna davant el tribunal administratiu, per haver permès llegir els actes oficials també en català. El passat 19 de gener en el ple municipal de la vila Pere Manzanares s'expressava en català, i tot i haver traduït al francès la seua intervenció, els 4 elegits de l'oposició presents van protestar, se van aixecar i van marxar tot denunciant el perill que suposava parlar català !

dilluns 26 de setembre

02 Elna

  • l’Ajuntament d’Elna anuncia que estudiarà portar el cas de la persecució judicial de l’ús del català als plens municipals al Consell Constitucional francès. Creu que, abans que el tribunal administratiu es pronunciï sobre la denúncia del prefecte, caldria que el Constitucional es pronunciés sobre la llei del 1539 que fa servir el prefecte per dir que l’ús del català amenaça els fonaments de la república francesa.
    Més d’una quinzena de municipis de Catalunya del Nord s’han adherit a la modificació del reglament municipal per a permetre l’ús del català en els plens municipals. Diversos d’aquests ajuntaments ja han rebut una carta d’amenaça del prefecte exigint que es facin enrere.

dimecres 28 de setembre

03 reguant

  • Eulàlia Reguant, diputada de la CUP al Parlament és jutjada al Tribunal Suprem espanyol per no haver contestat les preguntes de VOX durant el judici al procés del 2019. El fiscal ha sol·licitat que se la condemni a quatre mesos de presó i d’inhabilitació. Diversos diputats i senadors independentistes i sobiranistes catalans, bascos i gallecs l’han acompanyat a l’exterior del tribunal.

dijous 29 de setembre

04 Banos

  • l’ex-diputat de la CUP Antonio Baños es nega a declarar en el judici per desobediència que es fa al jutjat penal número trenta de Madrid perquè la magistrada no l’ha deixat parlar en català, ha dit que no hi accedia perquè no volia “parlar en una llengua estrangera i ser jutjat fora de jurisdicció”.
    Baños s’enfronta a una petició de sis mesos de presó i inhabilitació per no haver respost a Vox quan va testificar en el judici del procés al Tribunal Suprem espanyol. Finalment, el tribunal ha rebaixat la petició original a quatre mesos de petició i inhabilitació. És la mateixa rebaixa que la fiscalia del TS decretà ahir per a Reguant.

05 El Portús

  • Alerta Solidària informa que de la causa del tall de l'autopista al Pertús, només queda pendent de judici en Jordi, l'únic detingut pels mossos aquell dia de fa quasi tres anys, després de rebre un cop de porra injustificable quan era a terra de genolls. Pels altres 199 investigats la causa ha estat tancada.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1795 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1651 dies

I descuidem pas els més de 4.200 represaliats per la justícia espanyola

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal