cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 129 ( 10 de març)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 3.300 represaliats polítics catalans:

dijous 3 de març

 DJ Terres de Ebre

  • igual que als altres punts del país, les Terres de l'Ebre també es manifesten al costat dels represaliats detinguts avui pels talls de l'autopista al Pertús del novembre 2019.

DJ Xavier Duch

  • l’Audiència espanyola arxiva la causa contra Xavier Duch, un dels detinguts el 23 de setembre del 2019 en el marc de l’anomenada Operació Judes. Les detencions es van produïr pocs dies abans que es fes pública la sentència del Primer d’Octubre i que va portar a presó set persones durant mesos acusades de terrorisme. L’arxivament es deu a problemes de salut de l’investigat que li impedeixen exercir la defensa amb garanties. Tot i això l’Audiència no descarta aplicar mesures contra ell en cas de condemna ferma dels encausats

divendres 4 de març

 

  • els Mossos fan a primera hora del matí cinc detencions a Manresa i una a Valls ordenades pel jutjat de Figueres pel tall de l’autopista instigat pel Tsunami Democràtic entre la Jonquera i el Pertús el novembre del 2019. La vigília ja havien arrestat quatre activistes més, que igualment s’havien negat a comparèixer al jutjat, tot i les diverses citacions per declarar sobre els fets.
  • DV Vallsun centenar de persones es concentren a la Plaça del Blat de Valls en solidaritat al Francesc i la resta d’encausats pel tall de Tsunami Democràtic al Pertús. A la plaça Sant Domènec de Manresa també es fa una concentració.
  • DV acampadacomença l’acampada davant del Tribunal de Justícia de Catalunya a Barcelona en suport a Brian Bartés, per denunciar que aquest dilluns comença el primer dels dos judicis que ha d'afrontar per les protestes del Tsunami al Camp Nou i del consell de ministres a Barcelona, amb una petició de nou anys i tres mesos de presó.

DV Aguayo

  • l'Audiència Provincial de Barcelona condemna a 1 any i 6 mesos de presó al veí de Calldetenes Roger Aguayo per un delicte d'atemptat contra l'autoritat, per haver participat durant la vaga del 21-F del 2019 en un tall a la C-25 i a la C-17, amb motiu de l'inici del judici de l'1-O. El judici es va celebrar el passat mes de desembre. Es convoca una concentració de protesta per aquest proper dijous 10 a Calldetenes.

Dv El Soler

  • el president Carles Puigdemont inaugura la 1a Setmana de la catalanitat al Soler que s'allargarà fins al dissabte 12. La defensa del català ha centrat l'acte a l'Espai Cultural François Calvet que, a més de Puigdemont, ha comptat amb Victòria Alsina, consellera d'Exteriors de la Generalitat i les batllesses de Figueres, Girona i la Jonquera.

dissabte 5 de març

Db Canet

es celebra a Canet el Ple d’investidura convocat per l’Assemblea de Representants. els 121 representants elegeixen a Carles Puigdemont amb 102 vots a favor per renovar el mandat per als propers 2 anys, el candidat Joan Ramon Gomà obté 7 vots i hi ha hagut 9 abstencions.

dilluns 7 de març

 Dl Arenys

  • el judici contra una exregidora i un regidor del PSC de Pineda de Mar i el cap de la Policia Local del municipi, que s’havia de celebrar aquest dilluns als Jutjats d’Arenys de Mar, es farà finalment a l’Audiència de Barcelona. El fiscal ha demanat la suspensió pel fet que un dels acusats és membre d’un cos de seguretat. Fiscalia els demana tres anys de presó i d’inhabilitació per coaccions a l’hoteler que allotjava mig miler d’agents de la Policia Nacional espanyola , desplegats a Catalunya en motiu de l’1-O. Segons l’acusació van fer pressió perquè l’hotel expulsés els policies de l’establiment.

Dl Marta Torrecilla

  • es suspen el judici de Marta Torrecillas contra quatre individus, entre els quals un agent de la Guàrdia Civil espanyola, acusats de delictes d'odi i d'amenaces agreujades. S’ha suspès perquè una advocada assegura que no entèn el català i la presidenta del Tribunal demana nomenar un intèrpret.Marta Torrecillas va patir una agressió brutal per part d’agents de la policia espanyola quan va anar a votar al referèndum del Primer d’Octubre a l’institut Pau Claris de Barcelona. La van arrossegar escales avall, li van retorçar i lesionar els dits d’una mà. El relat del seu testimoni es va fer viral, i a partir d’aquell moment va ser objecte d’assetjament per part de molts espanyolistes i de mitjans espanyols. Va rebre milers de missatges i centenars de trucades amb amenaces de mort, insults de tota mena, vexacions… De tota la gent que la va assetjar, es van poder identificar aquests quatre individus.

Dl Bartes

  • comença el primer judici a Brian Bartés al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el segón serà el proper mes de maig. L'activista Brian Bartés, de Mollet, s'enfronta a nou anys de presó per dues manifestacions independentistes. Es fa una concentració se suport a l’exterior del tribunal.

Dl h general espanyol

  • el general espanyol Fernando Alejandre, que va ser cap de l’Estat Major de la Defensa entre 2017 i 2020, explica en un llibre que acaba de publicar que l’exèrcit espanyol tenia un pla dissenyat per intervenir a Catalunya el 2017 en motiu del referèndum de l’1 d’octubre i en previsió dels esdeveniments posteriors si finalment les autoritats catalanes declaraven la independència.

dimarts 8 de març

Dt Sisu

  • els Mossos detenen en Sisu de l’Escala a poques hores d'haver tornat de Polònia per portar refugiats ucraïnesos. Ha estat detingut per desobeir les citacions del jutge que investiga 200 independentistes pel tall de l’autopista al Pertús del novembre 2019. Hores després surt en llibertat. Es convoca una concentració aquest vespre davant l'ajuntament de l'Escala per donar suport al Sisu, als 200 investigats i per exigir la fi de la repressió política .

Dm 2A

  • el Col.lectiu 2 d’abril anuncia la diada reivindicativa i festiva per la llengua catalana « Parla-me...disguis-me coses », que es farà el dissabte 2 d’abril tot el dia a l’avinguda Lluís Torcatis de Perpinyà.

dimecres 9 de març

Dc Parlament

  • el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anuncia que envia a judici l’expresident del Parlament Roger Torrent, i els exmembres de la Mesa Josep Costa, Eusebi Camdepadrós i Adriana Delgado per un delicte greu de desobediència al Tribunal Constitucional el 2019 per haver permès dues votacions sobre l’autodeterminació i contra la monarquia. La Fiscalia els demana entre 16 i 20 mesos d'inhabilitació.
  • el Tribunal Constitucional espanyol desestima el recurs de l’Assemblea Nacional Catalana per la multa de 240.000 euros per l’anomenada gigaenquesta realitzada el 2014 abans de la consulta del 9-N.
  • es suspèn el judici de « 21 raons » que s'havia de celebrar demà als jutjats de Girona per la vaga de lletrats de l'administració de la justícia. El 16 de gener del 2019 la Policía espanyola va arrestar setze persones acusades d’ haver participat al tall de les vies del TGV a Girona durant el primer aniversari de l’1-O. En total hi va haver 21 imputacions.

Berenguer Ballester

 

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1592 dies
  • Anna Gabriel és a l'exili des de 1479 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1448 dies

I descuidem pas els més de 3.628 represaliats per la justícia espanyola

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal