cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 128 ( 3 de març)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 3.300 represaliats polítics catalans:

divendres 25 de febrer

  • ERC assegura que el Tribunal Suprem espanyol preveu jutjar l’exconsellera Meritxell Serret per un delicte de desobediència per la seva actuació com a consellera d’Agricultura l’1-O. Segons els escrits de les acusacions la fiscalia, Vox i l’Advocacia de l’Estat han desistit a demanar que se la jutgi per malversació. Serret va tornar de l’exili després de la retirada de les euroordres contra ella.

dv Forcadell

  • Carme Forcadell participa a la concentració que des de fa 4 anys es fa cada divendres a la plaça de Vilafranca del Penedès : « Exiliats us volem a casa!! Només la Independència ens farà lliures »

dissabte 26 de febrer

db Girona

  • mig miler de persones recorren el centre de Girona clamant contra la repressió en una manifestació en suport als quatre encausats pel tall del TAV, el tren d’alta velocitat . El 16 de gener del 2019, agents de policia espanyola van arrestar setze persones per haver participat, presumptament, en el tall de les vies del TAV durant el primer aniversari de l’1-O. En total hi va haver 21 imputacions, d’aquí que el cas es coneix com a 21 raons. A la majoria se’ls va arxivar la causa però el jutjat ha enviat a judici quatre dels encausats. Per a cada un demana quatre anys de presó i una responsabilitat civil total de 62.000 euros que inclou multes per suposades lesions. El judici es celebrarà el 10 de març als jutjats de Girona.

diumenge 27 de febrer

dg Millars

  • un centenar de persones participen a l’Ollada Republicana organitzada per Catalunya Nord per la independència a Millars, amb els consellers Lluís Puig i Jordi Turull i amb Jordi Puig que el 2019 va passar més de cent dies en ruta, rodant en cadira de rodes arreu dels Països Catalans.

dg Moià

  • Moià celebra una jornada de suport a la Berta, veïna del municipi que serà jutjada per la seva presumpta participació en el tall de les vies del TAV a Girona en el primer aniversari de l’1-O. Espectacles per als més menuts, un vermut musical i un dinar popular per recaptar fons. A la tarda, en un acte polític s’expliquen els casos de 21 Raons, que és pel qual està encausada la Berta. La matinada del 16 de gener de 2019 agents del Cos de Policia Nacional, de paisà i encaputxats, van presentar-se a Moià, per detenir la Berta sense ordre judicial.

dilluns 28 de febrer

  • la sala de justícia del Tribunal de Comptes accepta que la Generalitat aporti a través de l’Institut Català de Finances els 5,4 milions d’euros que el tribunal exigeix a 34 excàrrecs per l’acció exterior del Govern del 2011 al 2017.

dl Arrels

  • Ràdio Arrels guanya per votació popular el Premi Martí Gasull que atorga cada any la Plataforma per la llengua a una persona o entitat « per l'exemplaritat de la seva tasca en defensa de la llengua catalana » . El president de la Generalitat Pere Aragonès i la presidenta del Parlament Laura Borras lliuren el premi al president de l’Associació Arrels Mateu Pons i a la periodista de Ràdio Arrels Laura Bertran en un acte celebrat a Barcelona.

dimarts 1 de març

dt Reguant

  • el Tribunal Suprem espanyol accepta que hi ha hagut errors de tramitació en la causa contra Eulàlia Reguant i suspen el judici que havia començat avui contra la diputada de la CUP acusada de desobediència greu per no haver respost a Vox en el judici contra el procés.
  • el Tribunal de Justícia de la Unió Europea anuncia que la vista sobre les qüestions pre-judicials del jutge espanyol Pablo Llarena sobre els exiliats catalans: serà el proper 5 d’abril. En aquesta causa hi ha personats tots els exiliats, els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, a més de Lluís Puig, Anna Gabriel i Marta Rovira.
  • el tribunal d’apel·lació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestima els recursos presentats per l’expresident del Parlament Roger Torrent i els exmembres de la Mesa Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, investigats per desobediència al Tribunal Constitucional per haver permès un debat sobre la independència de Catalunya i contra el rei el 2019.

dt Meridiana

  • els Sanitaris per la República anuncien que a partir d’avui seran, les tardes dels dimarts i dijous, als talls convocats per Meridiana Resisteix. Com sempre, als laterals de les concentracions.

dijous 3 de març

dj Tsunami dj Tsunami 2

  • el jutjat de Figueres ordena la detenció de 14 investigats pel tall del Tsunami Democràtic al Pertús del novembre del 2019. Són els encausats que havien desobeït i no van comparèixer a les citacions per declarar davant del jutge en la macrocausa que suma uns 200 investigats. Entre els encausats que no havien comparegut al jutjat hi ha veïns d’Amposta, Caldes de Malavella, Campdevànol, l’Escala, Manresa, Montmelús, Navarcles, Sant Pere de Riudebitlles i Valls. Es fa una concentració de suport als jutjats de Figueres i Puigcerdà.

Dj judes

  • l’Audiència espanyola reconeix que no hi ha “cap fet delictiu concret” en l’operació Judes contra els CDR que va propiciar les detencions del 23 de setembre del 2019, poc abans de la publicació de la sentència contra el procés. La sala d'apel·lacions dona la raó als processats en la demanda perquè declarin els guàrdies civils que els van investigar.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1585 dies
  • Anna Gabriel és a l'exili des de 1472 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1434 dies

I descuidem pas els més de 3.628 represaliats per la justícia espanyola

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal