cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 123 ( 27 de gener)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 3.300 represaliats polítics catalans:

dijous 20 de gener

Dj Pau Jublillà

  • la Junta Electoral espanyola rebutja les al·legacions del Parlament contra la inhabilitació del diputat de la CUP Pau Juvillà i ordena a la Cambra que li retiri l’escó. Juvillà, que també és secretari tercer de la mesa del Parlament, ha estat condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a sis mesos d’inhabilitació per negar-se a retirar els llaços grocs del seu despatx de la Paeria de Lleida durant les eleccions municipals del 2019, quan era regidor.
  • la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no fa cas del requeriment de la Junta Electoral espanyola i manté el suport al diputat de la CUP Pau Juvillà . En un tuit diu : « Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors i que cal respectar el principi antirepressiu bàsic d'acompanyament de la persona afectada i la seva organització ».
  • el Tribunal Suprem espanyol tomba tots els recursos contra els indults als presos polítics catalans perquè considera que el PP, Vox i Cs no estan legitimats per presentar-los. La Presidenta Carme Forcadell diu en un tuit : « Malgrat que el Suprem ha rebutjat els recursos contra els nostres indults, continuem en llibertat vigilada i inhabilitats i la repressió i l'exili continuen. »

divendres 21 de gener

Dv Joan Ortega

  • la fiscalia demana 30.000 euros de multa per a l’ex-vice-presidenta de la Generalitat Joana Ortega per un suposat delicte de trencament de condemna, ja que hauria assessorat el Govern mentre estava inhabilitada judicialment. El 23 de gener del 2019 Ortega va ser condemnada pel Tribunal Suprem per l’organització de la consulta del 9-N juntament amb l’expresident Artur Mas i l’exconsellera Irene Rigau.

 Dv Pau Juvillà

  • el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà, anuncia que recorrerà davant del Tribunal Suprem la decisió de la Junta Electoral de retirar-li l’escó. El Parlament també presentarà un recurs a l’alt tribunal per protegir la seva sobirania i defensar l’escó de Juvillà.
  • el Tribunal General de la Unió Europea examina el recurs dels eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín contra el vet inicial del Parlament Europeu d’admetre’ls com a membres de la cambra just després de les eleccions europees del 2019.

Dv Natàlia Garriga

  • el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anuncia que investigarà la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per malversació de fons públics i desobediència per la seva suposada participació en l’organització del Primer d’Octubre quan era directora de serveis de vice-presidència, Economia i Hisenda.

Dv Passos

  • la Comissió Europea assegura que ha iniciat una investigació sobre el tancament de fronteres entre Catalunya Nord i Catalunya Sud, i que al tractar-se d'una situació "persistent" és contrària a la normativa Schengen.

dissabte 22 de gener

Dt Espolla

  • veïns d’Espolla obren el Coll de Banyuls per facilitar als visitants de Catalunya Nord l’accés a la Fira de l’Oli d’aquest diumenge 23. Un accés tradicional entre l’Alt Empordà i el Rosselló tancat arbitràriament des de fa un any.

dilluns 24 de gener

Dl Coll

  • al matí es tanca de nou el Coll de Banyuls. El Prefecte, dissabte vespre, va donar instruccions de fer-ho. « No sap que n'hi ha que som tossuts » diu el Col·lectiu Esborrem la frontera.

Dl antirepressió

  • l’Assemblea anuncia que participarà en la primera trobada del “Front comú contra la repressió” que tindrà lloc aquest dissabte 29 de gener. Es un espai de treball i de coordinació de les organitzacions, entitats i grups de suport antirepressius. El passat dia 2 d’octubre de 2021 va tenir lloc la primera Conferència Nacional Antirepressiva a Girona.

dimarts 25 de gener

  • el Jutjat de Figueres cita a declarar 15 persones investigades pel tall de la Jonquera de l'11 i 12 de novembre del 2019, que fins ara no s’havien presentat quan se'ls havia requerit.
  • el ple del Tribunal Constitucional espanyol acorda per unanimitat de desestimar els recursos interposats pels dirigents independentistes contra la decisió del mateix tribunal de no tramitar les recusacions contra els dos nous magistrats nomenats a petició del PP. D’aquesta manera, el TC evita de deixar sense quòrum suficient el ple per a decidir sobre la causa.

Dm Jordi Borràs

  • condemnat a un any de presó el policia espanyol que va agredir el fotoperiodista Jordi Borràs. L'inspector ha acceptat que el va agredir per motius ideològics · L'indemnitzarà amb 7.000 euros, no podrà acostar-s'hi durant quatre anys i haurà de fer cursos de prevenció de la violència.

Dm TEDH

  • el president del Tribunal Europeu de Drets Humans , Robert Spano, reconeix que són conscients de la “importància” del cas català i assegura que el tribunal tindrà en compte la nova política de priorització sobre “casos d’impacte”, que permet tractar com a urgents recursos que no impliquen risc de mort o maltractament.

Dm Vot Parlament

  • el ple del Parlament aprova, amb els vots favorables d'ERC, Junts, la CUP i els comuns, que la Cambra presenti un recurs davant el Tribunal Suprem espanyol en contra de la decisió de la Junta Electoral Central de retirar l'acta al diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà.

Dm Vic

  • el jutjat de Vic arxiva la investigació contra set persones investigades pels talls que hi va haver a la C-17 i C-25 a l'altura de Gurb (Osona) durant les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans, l'octubre del 2019.

dimecres 26 de gener

Dc Robert Llach

  • es suspen el judici d'en Robert Llach a causa de la vaga de lletrats. La nova data del judici és el proper 1 de juny 2022 a l'audiència provincial de Girona. Un centenar de persones l’acompanyen demanant la seva absolució. Robert Llach, va ser detingut el 2019 a Girona durant les protestes contra la sentència i empresonat prop d’un mes al Puig de les Basses. S’encara a una petició de pena de sis anys i mig de presó, una multa de 1.200 euros i una indemnització de 420 euros per a l’agent de policia que diu que el va lesionar.
  • després de dos anys i dos mesos, el Jutjat d’Instrucció Número 1 de Vic arxiva la causa contra set activistes investigats per les protestes postsentència del procés. Tots ells residents a les comarques d’Osona i el Ripollès.

Dc Madrid

  • la justícia espanyola condemna a un any i deu mesos de presó dos activistes –quatre més han estat absolts– que van participar en una concentració a la plaça del Sol de Madrid en contra de la repressió de l’1-O. Els afectats denuncien que és un muntatge de l'extrema dreta.

dijous 27 de gener

  • Òmnium, Irídia i l'ANC reclamen d’ampliar fins a 90 policies espanyols la investigació de les càrregues de l’1-O a Barcelona i presenten un informe pericial que identifica fins a 468 abusos en setze escoles barcelonines durant el referèndum del 2017.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1550 dies
  • Anna Gabriel és a l'exili des de 1437 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1406 dies

I descuidem pas els més de 3.628 represaliats per la justícia espanyola

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal