cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

Hora 96 - Perpinyà 22 de juliol

Dijous 22 de juliol, l'hora solidària 96 torna a Perpinyà.

  1. presentació de l'acte Mithé Pull
  2. cronologia Odette Carbonell i Berenguer Ballester
  3. repressió Laura Pi
  4. Montserrat Biosca parla de l'acte d'Òmnium a Elna

CRONOLOGIA (22 de juliol) 96è dijous que manifestem la nostra solidaritat, ara amb els exiliats i els fins ara 3.300 represaliats polítics catalans.

dijous 15 de juliol

  • la 95a hora solidària es fa a la Casa de la Vila dels Banys d’Arles, amb la batllessa Maria Costa i altres batlles del Vallespir i com a convidat el Conseller a l’exili Lluís Puig. La batllessa considera que Espanya és un estat post franquista i que és lluny de ser una democràcia. Per la seua banda el conseller comença agraint al centenar de batlles de Catalunya Nord, la signatura del manifest pel respecte a les llibertats i als drets fonamentals del poble català.
  • i a la nit la plaça Major de Vic acull un acte d’homenatge als presos polítics indultats i als represaliats del moviment independentista. Hi son Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Dani Gallardo, Roger Español i Marcel Vivet. Es despengen les pancartes dels presos que hi havia fins ara i se’n pengen de noves amb ‘Independència.

divendres 16 de juliol

  • Òmnium Cultural celebra a Elna el seu 60è aniversari en un acte que ha reunit el govern de l'1-O, encapçalat per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, i que ha comptat amb la participació de la plana major de l'independentisme , una àmplia representació del teixit associatiu català del Nord i el Sud . Hi participa també la presidenta del Consell Departamental, Hermeline Malherbe. El president d’Omnium Jordi Cuixart acaba el seu discurs dient : "Ho tornarem a fer, ho farem junts i ho farem millor".

dilluns 19 de juliol

  • al Tribunal de Justicia de Catalanya es celebra el judici a Pol Serena, militant de Jovent Republicà, i un altre noi que ha volgut mantenir l'anonimat.Els acusen de llançar objectes als Mossos durant la vaga pel judici de l’1-O. La Fiscalia demana 8 anys de presó i la Generalitat 6 mesos. Es fa una concentració de suport.
  • el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestima la petició que va fer un jutge perquè s’investigués el diputat de JuntsXCatalunya Francesc de Dalmases per malversació.
  • el Tribunal de Comptes espanyol refusa ampliar el termini per lliurar la fiança de 5,4 milions d’euros per l’acció exterior de la Generalitat entre 2011 i 2017. El termini per presentar els diners és aquest dimecres, 21 de juliol.
  • Carles Puigdemont i Jaume Pol signen als Banys d’Arles un acord de col·laboració entre Junts per Catalunya i Unitat Catalana.

dimarts 20 de juliol

  • en David i en Víctor, dos joves independentistes i antifeixistes, son citats a declarar als jutjats d’Igualada per haver protestat contra la presència de xenòfobs en aquesta ciutat. Es fa una concentració de suport.
  • el Conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, anuncia en roda de premsa que cap de les entitats financeres consultades pel Govern han accedit a avalar les fiances dels encausats pel Tribunal de Comptes espanyol .
  • es fa una crida a continuar omplint la Caixa de Solidaritat davant del cobrament de les fiances milionàries que el Tribunal de Comptes espanyol demana a 34 ex-alts càrrecs de la Generalitat acusats per l’acció exterior.

dimecres 21 de juliol

  • el conseller d’Economia, Jaume Giró, rectifica, i anuncia que finalment el govern avalarà mitjançant l’Institut Català de Finances els 5,4 milions d’euros de les fiances imposades pel Tribunal de Comptes.
  • la CUP arrenca el compromís del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, d’aturar les acusacions particulars dels Mossos amb un canvi d’advocats. Un primer pas perquè els Mossos no actuïn lliurement en les denúncies contra manifestants.
  • els jutjats de la Bisbal tornen a citar la Mariona el proper dimarts 27 de juliol, és la mestra jubilada de Palafrugell investigada per incitació a l’odi contra un guàrdia civil, que en la 1a citació el novembre 2020 es va acollir al dret a no declarar.

dijous 22 de juliol

  • l’Institut Català de Finances fa efectiu l’aval de la fiança de gairebé 5,4 milions d’euros al Tribunal de Comptes espanyol.
  • el jutjat d'instrucció 3 de Girona arxiva provisionalment la causa pel tall de l'AP-7 a Salt per a 48 dels 52 investigats. La resolució detalla la mala pràctica policial a l'hora d'imputar ciutadans simplement per trobar-se en el lloc de la manifestació.
  • I acabem amb un dels + de 3.300 encausats : el cas de Pol Serena, jutjat aquest passat dilluns . El 21 de febrer de 2019 es va convocar una vaga general i diverses protestes contra el judici de l’1-O, que feia poc que havia començat. Pol Serena, un mataroní de vint anys que viu a Vic, va anar a Barcelona per assistir-hi. Aquell dia no va ser identificat, per això no sospitava que quatre mesos després uns agents dels Mossos d’Esquadra se l’endurien detingut. Aquest passat dilluns ha afrontat, amb un altre jove encausat, un judici en què els demanen vuit anys de presó pels delictes de desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions. Els acusen d’haver ocupat les vies del tren i d’haver llançat objectes contra la policia. En Pol ha denunciat “mala praxi policial” i explica que el van identificar a través d’imatges enregistrades en altres manifestacions sense incidents. La fiscalia demana vuit anys de presó, mentre que la Generalitat, com a acusació particular, demana sis mesos pel delicte de lesions.
  • abans d’acabar vull recordar que el nostre Pere Figueres cantarà demà a la nit a la Cellera de Pesillà.

Berenguer Ballester

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal