cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

Pesillà acull l'hora 92

Sant Joan 2021, el Comitè de Solidaritat Catalana ha celebrat l'alliberament dels presos i denunciat la constant repressió de l'estat espanyol.

Com cada dijous unes desenes de persones s'han manifestat, aquesta vegada a Pesillà on, a més denunciar la repressió a l'estat espanyol,  s'ha denunciat la pujada i la normalització de l'extrema dreta a Perpinyà.

CRONOLOGIA (24 de juny) 92è dijous que manifestem la nostra solidaritat amb tots els presos, exiliats i els fins ara 3.300 represaliats polítics catalans.

dijous 17 de juny

  • al vespre centenars de persones es concentren a una cinquantena de pobles i ciutats de Catalunya en suport a l’activista independentista Marcel Vivet, condemnat a cinc anys de presó. I al Parlament de Catalunya la junta de portaveus aprova una declaració de suport a Vivet i insta la Generalitat a retirar-se com a acusació particular de totes les causes on hi ha en joc el dret de manifestació.

divendres 18 de juny

  • la Fiscalia demana 7 anys de presó i la Generalitat un any i tres mesos per quatre joves i un menor arran de la protesta a la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa, l’octubre del 2019, durant les protestes per la sentència del Procés.
  • concentració davant els jutjats de Figueres, en suport a d’altres 20 persones citades a declarar pels talls a l’autopista del novembre 2019.

dissabte 19 de juny

  • es convoquen diverses columnes per anar a protestar dilluns al Liceu de Barcelona, on el president del govern espanyol Pedro Sanchez té previst fer una conferència sobre els indults als presos.

diumenge 20 de juny

  • 160ena setmana que el Col·lectiu Ales i Llum envia cartes plenes de poesia als presos polítics catalans.

dilluns 21 de juny

  • convocades per la Forja, Poble Lliure, els CDR i l’ANC centenars de persones protesten davant el Liceu de Barcelona per la vinguda de Pedro Sanchez, que anuncia que aquest dimarts aprovarà els indults als presos polítics catalans. Dins del Liceu un militant d’Arran crida “Visca la terra!”, “Independència és l’única solució” i “No pacteu els indults”. A la fi de l’acte Sánchez abandona el Liceu enmig d'una gran escridassada.
  • Òmnium Cultural i Amnistia i Llibertat , acompanyades dels partits independentistes , porten més de 200.000 signatures al congrés espanyol per reclamar la tramitació de la llei d’amnistia.
  • en Guillem, el noi de la dessuadora carabassa, i altres quatre joves més detinguts a la Via Laietana de Barcelona durant les protestes post-sentència, son absolts de tots els càrrecs. El jutge ha considerat que l’única prova que pesava contra ells era la declaració dels agents de la policia.
  • els darrers alts càrrecs del Govern de Carles Puigdemont citats a declarar al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona per l'1-O es neguen a respondre cap pregunta de la magistrada o de les acusacions.
  • l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa aprova l’informe crític amb l’estat espanyol per haver empresonat i perseguit a l’exili dirigents independentistes, i també per haver condemnat el president Quim Torra i perseguit alts càrrecs de la Generalitat. El text exigeix que els presoners polítics siguin alliberats, que no es persegueixin més els exiliats i que s’acabi la repressió.

dimarts 22 de juny

  • el Govern espanyol fa oficial els indults als nou presos polítics, són indults parcials, perquè mantenen la inhabilitació, i condicionats a no cometre un "delicte greu" en un termini que no especificat
  • trenta-tres premis Nobel d’economia i vint economistes destacats més signen un manifest de suport a l’ex-conseller d’Economia Andreu Mas-Colell, a qui el Tribunal de Comptes espanyol exigeix el pagament solidari de més de 4 milions d’euros, al costat de quaranta alts càrrecs de la Generalitat entre el 2011 i el 2017.
  • en Joan Bonanit crida el darrer «bona nit» als presos de Lledoners, en total n’ha cridat 771 des del 4 de juliol del 2018.

dimecres 23 de juny

  • els líders que van promoure l'1-O des del Govern, el Parlament i la societat civil surten de les presons dels Lledoners, Wad-ras i el Puig de les Basses , reclamant l’amnistia i reafirmant-se en les seves conviccions. Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Raül Romeva i Jordi Cuixart han estat més de tres anys empresonats. Centenars de persones els reben a l’exterior dels centres penitenciaris.
  • la Flama del Canigó s’escampa per encendre centenars de fogueres de Sant Joan a tots els Països Catalans.

dijous 24 de juny

  • avui Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans.

Presentació

Cronologia

Dies de presó i exili

Iu Escapes parla del presos i exiliats.

El batlle de Pesillà celebra els alliberaments, però recorda que res no s'acaba, tot al contrari.

 Dijous vinent tornem a Perpinyà

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal