cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

Hora 86 amb Elisenda Paluzie

Dijous 13 de maig, 86ena hora, i darrera hora digital abans de tornar als carrers a partir del dijous 20 de maig.

La presidenta de l'Assemblea ha fet pedagogia. De manera clara i serena ha dibuixat l'estat actual de la situació. Els fets a favor i els en contra, els que poden ajudar a fer passos endavant per a aconseguir la independència i els que frenen.

CRONOLOGIA (13 de maig) 86è dijous que manifestem la nostra solidaritat amb tots els presos, exiliats i els fins ara 3.300 represaliats polítics catalans.

dijous 6 de maig

  • 26ena hora solidària que fem de casa estant, amb la participació de l’historiador, professor i escriptor Enric Pujol , director de la Casa de la Generalitat de Perpinya del 2004 al 2005 i exmembre del Consell Nacional d’ERC. Després de constatar la continuitat de la repressió, considera que tots els membres del Govern que va organitzar el Referendum del 1er d’octubre , s’haurien hagut d’exiliar i mantenir la República a l’exili. A una qüestió sobre la taula de dialeg, diu que aquest diàleg no es produirà , sobretot després del resultat de les eleccions a Madrid.
  • després que Jordi Cuixart no hagi acceptat el termini de 5 dies que ha posat el Tribunal Suprem espanyol per pronunciar-se sobre la demanda d’indult, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Carme Forcadell, fan el mateix.

divendres 7 de maig

  • el govern suís s’haurà de manifestar públicament sobre la repressió, l’amnistia dels presos polítics i un solució política per a Catalunya, després que el diputat socialista Christian Dandrès hagi registrat una interpel·lació parlamentària fent aquesta petició.
  • es fa una roda de premsa davant dels Jutjats de Figueres per denunciar la repressió de l'Estat espanyol contra els manifestants independentistes pels talls de l'Autopista del novembre 2019 i s’anuncia l’acte polític del proper 22 de maig a Figueres en solidaritat amb ells.
  • l'Audiència Provincial de Girona ordena que es reobri una causa penal contra el líder de l’entitat Mossos per la República, Albert Donaire.
  • l'independentisme triomfa a Escòcia. El partit nacional escocès, i els Verds aconsegueixen la majoria absoluta a les eleccions regionals celebrades aquest dijous, 72 dels 129 diputats. El futur govern treballarà en l'execució del segon referèndum sobre la independència.

dilluns 10 de maig

  • el regidor de la CUP de Reus, Edgar Fernàndez es nega de nou a declarar davant el jutge com encausat per les protestes del 16 d’octubre de 2019 en contra de la sentència als presos polítics. S’exposa a què el jutge torni a dictar una ordre de detenció en contra seva, com ja va passar el passat mes de febrer. Diferents persones i entitats donen suport a l’encausat davant els Jutjats de Reus en una concentració sota el lema La Solidaritat No És Delicte.

dimarts 11 de maig

  • l’Audiència de Barcelona refusa d’investigar el cap dels antiavalots de la policia espanyola, el cap d’Informació i el cap de la brigada provincial d’Informació a Barcelona per l’actuació violenta de la policia durant el referèndum de l’1-O.
  • el Tribunal Constitucional espanyol rebutja el recurs d’empara presentat per Josep Rull contra la sentència del Tribunal Suprem, de manera que li obre la porta a Estrasburg. Igual que en el pronunciament sobre Jordi Turull, hi ha hagut divisió entre els nou magistrats que analitzaven el recurs, i dos d’ells, han fet un vot particular.
  • la mesa del congrés espanyol refusa la petició d’ ERC, Junts, el PDECat i la CUP de reconsiderar la no-admissió a tràmit de la iniciativa sobre la llei d’amnistia. PSOE, PP i Vox tornen a impedir que es pugui debatre la qüestió al ple.

dimecres 12 de maig

  • el Tribunal de Justícia de la Unió Europea publica una sentència que pot esdevenir un precedent molt important perquè l’estat espanyol es vegi obligat a permetre el lliure retorn dels exiliats. -dijous 13 de maig
  • la diputada de la CUP, Laia Estrada, pot ser detinguda en les properes hores. La diputada ha anunciat a les portes del Parlament que la detenció es deu a la no compareixença davant la justícia per una investigació per desordres públics durant les protestes contra el consell de ministres espanyol del desembre de 2018.

Berenguer Ballester

 

 

87

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal