cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

Hora 85 amb Enric Pujol

Dijous 6 de maig, Enric Pujol historiador, escriptor, professor... ha participat a l'hora 85.

Cronologia redactada

Enric Pujol té el costum de dir el que pensa, avui no falla.

Pensa que una vegada declarada la República s'havia de crear un Govern a l'exili per a mantenir la República. Això hauria significat que hi havia una institució al marge de l'estat espanyol. La vocació d'independència política era claríssima. És el que se va fer quan va guanyar en Franco.

Tot pacte amb l'estat espanyol no passaria per cap partit, ni ^per la Generalitat, passaria per la institució que representaria la República a l'exili.

Cal mobilitzacions, desobendència, però si la gent hagués obeit a la institució a l'exili... No s'ha fet però encara som a temps.

 

 Pensa que la taula de diàleg no se produirà mai. La victòria de l'extrema dreta a Espanya no ajudarà. Tot el que no ha fet el president espanyol quan era fort, no ho pot fer ara que és feble. La taula està morta.

Necessitem un estat, ni que fos a l'exili, un estat que doni unes directrius, la gent aniria més ben orientada.

En cap negociació es planteja crear un Govern a l'exili, i seria una solució. Hi pot haver una repressió pitjor, la cosa pot anar a pitjor.

S'ha de resoldre el per què hem de fer un Govern. S'ha de fer per a fer la independència o no?

 Aquell Govern farà la independència? per què s'està debatent sobre el Consell per la República? Se parla d'una negociació que no tindrà lloc... és avançar cap a la independència? No té sentit. Si no hi ha una linia clara que vagi per a la independència se secresta la voluntat popular. S'ha de jugar fort, si no quan de temps haurem d'esperar una altra possibilitat?

 El Consell per la República ha tingut sempre una indefinició sobre el que és. Si se digués Govern a l'exili la gent l'entendria millor. Caldria aclarir les coses. I és el gran escull per a formar el Govern de la Generalitat...

L'1-O va desencadenar una crisi de l'estat espanyol brutal. I l'estat espanyol enlloc de fer un pas cap a la renovació, va endurir la repressió, va esdevenir més autoritari. 

L'independentisme s'ha de plantejar el que vol fer, el desprestigi internacional de l'estat espanyol nos pot afavorir.

Si els partits no són capaços de definir un Govern que vol anar cap a la independència una solució seria de tornar a fer unes eleccions.

L'estat espanyol ha legitimitzat VOX, el president Sánchez els ha agraït pel sentit d'estat que tenen, per haver votat uns pressupostos. L'estat espanyol s'ha carregat la democràcia.

 

CRONOLOGIA (6 de maig) 85è dijous que manifestem la nostra solidaritat amb tots els presos, exiliats i els fins ara 3.000 represaliats polítics catalans.

dijous 29 d’abril

  • 25ena hora solidària que fem de casa estant, amb la participació del professor emèrit de la Universitat de Perpinyà i membre de l’Institut d’Estudis Catalans Joan Becat que fa una analisi del sistema de representació a l’Estat espanyol basat en uns partits desconnectats de les persones, que desconeixen el diputat que les representa. « des de l’aplicaió del 155 tothom sap que Catalunya és només una autonomia », diu Joan Becat que analitza tambe els dos principals partits independentistes i fa veure com han intercanviat les seues posicions, cosa que fa difícil l’entesa entre les dues línies. Es mostra confiat que tard o d’hora Catalunya serà independent, tot posant l’accent en la força de la gent : « no cal deixar-ho tot en mans dels partits » diu.

divendres 30 d’abril

  • el Tribunal Suprem espanyol confirma l’acord de la Junta Electoral Central que va deixar sense efecte la credencial del president de la Generalitat Quim Torra com a diputat al Parlament
  • Jordi Turull explica que serà el primer pres polític del procés que recorrerà a Europa la seva sentència. El Tribunal Europeu dels Drets Humans podrà, ara ja sí, veure el seu cas després que el Tribunal Constitucional espanyol hagi desestimat el seu recurs.
  • la consellera i diputada d’ERC, Meritxell Serret, queda en llibertat sense mesures cautelars després de més de dues hores de declaració davant del magistrat instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, al Tribunal Suprem espanyol.

dissabte 1 de maig

  • el Col·lectiu per l'alliberament dels presos polítics catalans de l’Estat francès es present a la desfilada del 1er de Maig a Paris amb una pancarta que demana l’Amnistia i el dret a l’autodeterminació.
  • els + de 300 represaliats pels talls de l’autopista al Pertú convoquen un acte polític a Figueres el dissabte 22 de maig a Figueres.

diumenge de maig

  • l’Assemblea, amb la col.laboració d’Omnium i Alerta Solidària, organitza un acte de suport als mes de 3.000 represaliats a Molins de Rei.
  • les mateixes entitats amb el CDR de Figueres convoquen una concentració de suport a les persones citades a declarar pels talls de l’autopista del novembre 2019 al Pertus. Serà aquest divendres 7 de maig a 9h:30 als Jutjats de Figueres.

dilluns 3 de maig

  • el pas fronterer del Riu Major entre l’Alt Vallespir i l’Alt Empordà torna a obrir, era tancat des del passat mes de gener amb blocs de formigó. Els 4 altres passos fronterers secundaris continuen tancats.

dimarts 4 de maig

  • l’associació Angelets de la Terra presenta el « Llibre Blanc de Catalunya Nord » amb 55 proposicions sobre la catalanitat que ja han signat 55 municipis.
  • la Fiscalia espanyola demana inhabilitació i multa al batlle de Sarrià de Ter Narcís Fajula, per la pancarta de l'ANC a la façana de l'ajuntament fins un parell de dies abans de les eleccions municipals. La vista s'ha fixat el 8 de juny al Jutjat de Girona.
  • l’Audiència de Barcelona desestima el recurs d’apel·lació del president Quim Torra en la segona causa per desobediència, i doncs el deixa a les portes d’un nou judici per haver desobeït l’ordre de retirar la pancarta del Palau de la Generalitat que reclamava la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.
  • el New York Times publica un reportatge sobre Jordi Cuixart, considera que segons molts països és un presoner polític al cor d’Europa.

dimecres 5 de maig

  • el Tribunal Suprem espanyol dona un termini de cinc dies als condemnats pel procés perquè presentin al·legacions sobre les peticions d’indults formulades a favor seu. Jordi Cuixart respon : “Què s’han cregut? No acceptarem cap humiliació. Ni penediment, ni indult. -el president Quim Torra decideix de no pagar els 8.500 euros en multes que li ha imposat la Junta Electoral espanyola. Considera la sanció un “saqueig disfressat de legalitat” que cerca reprimir la llibertat d’expressió: “Caldrà que em robin aquests diners si els volen cobrar” diu en un comunicat.

dijous 6 de maig

  • el Tribunal de Comptes espanyol reclama 4,5 milions d’euros a Albert Royo, ex-secretari general del Diplocat, arran de l’acció exterior que va desenvolupar el consorci de diplomàcia sota el seu mandat.

Berenguer Ballester

86

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal