cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Flama del Canigó Missatge de Sant Joan 2023

Benvolguts connacionals,

Com cada any des del 1966 nosaltres catalans del Nord us portem la Flama del Canigó que encendrà aquesta nit els Focs de Sant Joan arreu dels Països Catalans.

Aquesta Flama conrea totes les aspiracions de la nostra nació. Vinculant-la al passat, afrontem amb ella els reptes del present i encarem amb determinació el futur.

Així pel que fa a l’aigua: antany pel solstici d’estiu mitificada en les tradicions paganes posteriorment cristianitzades ha esdevingut enguany un dels nostres desafiaments col·lectius.

Vam arrelar la Flama al Canigó, la muntanya que ens uneix d’ençà de mil·lennis. El 1659 els conqueridors van fer-ne una frontera. Amb la Flama l’esborrem simbòlicament any rere any. La Flama segella la unitat nacional de tots els Països Catalans. Ni francesos, ni espanyols, som catalans!

El Canigó ens remet a les obres cabdals de dos il·lustres sacerdots. Gràcies a l’abat-bisbe Oliba, qui fa mil anys amb l’afany de protegir els indefensos, convocà la primera Assemblea de Pau i Treva, base fonamental del constitucionalisme català: els nostres reis no eren dèspotes com els francesos i els espanyols. Fins i tot el gran comte-rei en Pere IV desitjava que ens tinguéssim «pel poble més lliure de la Terra». Malauradament sis-cents anys després som un dels pobles sotmesos més del món. Via fora sometent fins que siguem independents!

El gran poeta Jacint Verdaguer, fundador de la literatura catalana moderna tractà, en un poema clau de la Renaixença titulat «Canigó», del naixement de la nostra nació. Al segle XXI ens dol de constatar que la supervivència de la nació és amenaçada a la Catalunya del Nord i la supervivència de la nostra llengua també, en quasi tots els territoris.

Al cap de tres segles de colonització francoespanyola la nació i la llengua perillen. Ho sabem tots! Sacsegem-nos!

Amb la Flama expressem el nostre sosteniment als coratjosos exiliats i represaliats del Principat de Catalunya i denunciem la pseudodemocràcia dels estats francès i espanyol que ens oprimeixen des de fa segles.

En la Flama hem de poar la força per superar les pròpies renúncies, els autoenganys, les estratègies ingènues, i fer front tots junts contra l’enemic com ell ens en dóna l’exemple. Hem de promoure el rupturisme que condiciona en absolut el nostre alliberament. Ens hi juguem la nostra permanència com a poble.

Visca la Flama del Canigó! Visca Sant Joan Festa nacional dels Països Catalans!

D. Grau (Associació Nord-catalana dels Ambaixadors de la Flama del Canigó), 23.06.202

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal