cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Centre de Formació Professional Català, la Bressola

Joguets i gènere un projecte transfronterer

El centre de Formació Professional Català (CFPC), la Bressola i el Museu del Joguet de Catalunya posen en marxa un projecte transfronterer sobre joguets i gènere.

Joguets i gènere: un projecte de cocreació d’una exposició itinerant per a l’espai català transfronterer és un projecte cultural inèdit d’innovació social i pedagògica, l’objectiu del qual és la creació d’un recurs educatiu sobre joguets i gènere, com a resultat d’un procés de formació, de treball i de reflexió conjunt entre el CFPC, la comunitat educativa de La Bressola i l’equip del Museu del Joguet de Catalunya.

El projecte preveu desenvolupar una exposició itinerant amb materials didàctics associats que el Museu del Joguet de Catalunya posarà a l’abast de tots els centres educatius de Catalunya Nord per posteriorment facilitar-la a tots els centres educatius de l’àmbit cultural català. Es tracta, doncs, d’un projecte concebut amb un impacte a curt, mitjà i llarg termini, que no finalitzarà quan l’exposició es mostri als diversos centres educatius de banda i banda de la frontera, si no que serà l’inici d’un projecte d’aprenentatge cultural i social innovador.

El projecte s’emmarca en les subvencions plurianuals Eurodistricte per al desenvolupament de projectes de cooperació a l’Espai Català Transfronterer del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals i es desenvoluparà en dos anys.

Per tal d’impulsar aquest projecte s’ha constituït un grup de treball transfronterer format pel Centre de Formació Professional Català, La Bressola i el Museu del Joguet. És objectiu prioritari d’aquesta cooperació transfronterera, potenciar noves dinàmiques de relació i de coneixement entre els agents transfronterers orientades a fomentar la innovació social a l'Espai català transfronterer en l’àmbit concret de l’educació, la llengua, la cultura, la igualtat i l’equitat de gènere.

joguets generes2

Aquest projecte, més enllà de reforçar la cooperació transfronterera entre institucions educatives i institucions culturals amb experiència en perspectiva de gènere, té una clara vocació d’innovació i transformació social a l’espai català transfronterer. El projecte facilitarà la reflexió conjunta en un context cultural compartit sobre educació- aprenentatge i la transmissió dels estereotips de gènere. El projecte aposta per la cocreació d’un projecte expositiu treballat entre l’alumnat, el professorat, especialistes en perspectiva de gènere i l’equip del Museu del Joguet de Catalunya.

El projecte inclou, aquest primer any, una formació específica sobre joguet i gènere per al professorat i l’alumnat de la Bressola a càrrec de les especialistes del Museu, diverses sessions de treball de cocreació de continguts a partir de la reflexió conjunta alumnat-professorat-especialistes, una xerrada-col·loqui adreçada a les famílies de La Bressola a càrrec de les especialistes de gènere i la redacció del guió, textos i il·lustracions de l’exposició. En una jornada final que es portarà a terme al Museu del Joguet de Catalunya el mes de juny es presentarà aquesta primera fase de treball.

Així doncs, el projecte té una clara voluntat de transformació social i vol contribuir a promoure un canvi de mirada envers els jocs i els joguets actuals per avançar socialment i sensibilitzar envers un escenari on la mainada pugui aprendre, créixer i desenvolupar-se amb jocs i joguets no sexistes i estereotipats.

Un projecte a tres bandes

El projecte neix a partir de l’experiència dels socis líders d’aquesta iniciativa. El Museu del Joguet de Catalunya desenvolupa des de fa anys un projecte de gènere que és transversal a tots els projectes i accions del Museu i en el que destaca l’oferta educativa.

El CFPC, des de l’any 2014, treballa per desenvolupar una oferta formativa en català encarada cap al món professional a Catalunya Nord i és en aquest marc que, mitjançant un conveni, s’ocupa de la formació contínua del personal de La Bressola.

La Bressola, xarxa d’escoles associatives immersives a Catalunya Nord, se fonamenta en valors forts de solidaritat, civisme, respecte, tolerància i esperit crític que vehicula entre el personal, els mainatges i les famílies.

joguets generes1

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal