cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

#EsborremLaFrontera, Josep Puigbert

Cal obrir més passos i millorar els que existeixen

El 14 de març del 2021 de mig miler a un miler de persones manifestaven en contre el tancament de la frontera que separa Catalunya. Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat deia aquestes paraules

Centenars de catalans, del nord i del sud, ens hem trobat al pont del riu Major, entre Tapis (Alt Empordà) i Costoja (Alt Vallespir) per demanar que es treguin els blocs de formigó que impedeixen el pas i aïllen pobles petits, germans i veïns de cinc passos de comunicació entre la Catalunya Nord i les comarques gironines.

Cal superar els entrebancs que es decideixen a centenars de quilòmetres per separar un territori comú que comparteix bandera, llengua i història. Els blocs de formigó que va posar l'estat francès, el 14 de gener:

❌ aïllen pobles veïns i els converteixen en culs de sac, augmentant l'efecte de despoblament.

❌ afecten l'economia local i els serveis de proximitat.

❌ impedeixen el pas a serveis d'emergències, policials o sanitaris.

❌ són contraris al Tractat de Schengen de l'any 1995 que determina la lliure circulació de persones i mercaderies a les fronteres internes de la Unió Europea.

❌ es van col.locar sense dir res als territoris i sense notificar el temps que hi serien. (Encara ara no ho han fet)

❌ les raons per la seva col·locació han anat canviant: primer era per la lluita contra el terrorisme i les xarxes d'immigració il·legal i ara és la pandèmia.

❌ al govern espanyol ja li va bé i responen de forma difusa cada cop que se'ls demana explicacions i tanta és la seva "preocupació" que, dos mesos després, encara no han estat capaços de col.locar un rètol a la N-II, a la cruïlla amb la carretera de Darnius i Maçanet de Cabrenys, notificant que a 20 quilòmetres està tallat el pas. Els cotxes que arriben fins al pont del Riu Major han de recular. Una hora de trajecte (anar i tornar) per res.

✅ el què cal fer, en comptes de tallar carreteres, és obrir-ne de noves i millorar les set actuals que hi ha entre la Catalunya Nord i les comarques gironines que són del tot insuficients, a més d'obsoletes la major part.

Gràcies al Col·lectiu per l'obertura dels passos fronterers! per la organització de l'acte.

Seguim lluitant!!

Josep Puigbert

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal