cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Pere Mateu

La Nadala (N°29) d'en Pere Mateu

Alguns, que són molts, s’indignen i amb tota la raó del que passa a Ucraïna. Un poble que en certs episodis de la seva vida ha tingut independència.

Un poble que ja ha estat malmès tant pels alemanys que pels russos i que torna a ser-ho pels mateixos russos. Un poble a qui roben alegrament les seves terres, començant per Crimea i el Donbass i al qual volen robar els territoris, un poble que volen russificar per la força, el foc i la sang.

És hora que les nacions lliures ajudin els Ucraïnesos. Haurien pogut fer-ho ja fa 20 anys! No us diu res tot això? És una pàl·lida còpia del que ha passat amb molts pobles colonitzats i no parlem d’Àfrica o d’Amèrica, parlem d’Europa : Bascons, Bretons, Catalans, Corsos, Escocesos, etc ...

Ens amaguen la nostra història, esborren la nostra memòria, destrueixen la nostra llengua i ens afarten de pseudo llibertat, d’utòpica igualtat, de falsa germanor i el tot batejat del nom de democràcia.

Tot això no val que si ho acceptem. La història d’Ucraïna, els Catalans l’hem també viscuda i de la mateixa manera:

1 – ocupació dels territoris,

2 – destrucció de la llengua a favor de la dominant,

3 – colonització completa,

4 – obligació d’escriure i de parlar castellà o francès,

5 – espoliació i separació de territoris per disminuir la nació catalana : catalunya Nord – País Valencià – Balears – Franja de Ponent,

6 - confiscació de bens a profit del dominant,

7 – legislació en contra del territori dominat i dels seus habitants.

És així que dos lladres, el castellà i el francès, prengueren els països catalans i es repartiren les terres :

  • Obligaren els naturals a parlar castellà o francès,

  • Posaren tropes alienes amb tots els maldecaps que això comporta,

  • Imposaren lleis i escoles estrangeres. (A l’alumne que se li escapava un mot català, li donaven un objecte dit testimoni. L’últim alumne que el tenia a final de dia era castigat. Cartells : « soyez propres, parlez français » o bé « il est défendu de parler catalan et de cracher par terre » com si fóssim porcs i gosen dir que és la democràcia !

  • Separaren territoris germans de tota una vida. La Catalunya Nord era frontera amb Catalunya i també amb els territoris francesos (duana dita « octroi »).

  • Implantaren administracions foranes.

  • Enviaren a colònies o en altres territoris de parla castellana o francesa empleats, administradors, militars i duaners … els quals serien reemplaçats als Països Catalans per gent de fora.

  • Afebliren els territoris, traient les grans empreses per tal que els pobles sotmesos siguin sempre financerament subjectats al dominador.

  • Modificaren les constitucions estatals per tal de fer « impossible » la separació. «No és previst a la Constitució doncs no podem acceptar-ho».

Acabo aquí per no fer un romanç, però recordem que Ucraïna – Catalunya és un mateix combat. En aquest període de Nadal guardeu i enfortiu la fe i la moral. Que sense esforç 2023 sigui molt millor que 2022 !

BONES FESTES!

 

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal