cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Xavier Deulonder i Camins

Ni despenalització ni amnistia

Si Espanya fos de debò un estat democràtic, fóra del tot inconcebible que s’hi considerés delictiu convocar un referèndum d’autodeterminació perquè els catalans puguin decidir si Catalunya ha de continuar formant part d’Espanya o bé si se n’ha independitzar;

per tant, si hi ha cap llei espanyola que prohibeixi posar urnes perquè la gent voti, aquesta llei cal derogar-la, tal com ho van fer a Bèlgica amb la seva llei d’injúries a la corona, perquè és injusta, anacrònica i antidemocràtica. És igual, doncs, què tipifiqui la llei penal espanyola com a sedició perquè, en democràcia, organitzar un referèndum no pot ser mai delicte, com no pot ser-ho tampoc votar una declaració d’independència en un parlament. La unitat d’Espanya es pot defensar per la força només en cas d’una agressió exterior però de cap manera contra la voluntat dels ciutadans d’un territori que vol deixar de formar part d’Espanya.

El primer secretari del PSC Salvador Illa deixa ben clar que la derogació del delicte de sedició anunciada per Pedro Sánchez ni despenalitza els fets del 2017 ni preveu la concessió de cap mena d’amnistia. El diputat del PSOE Patxi López considera que suprimint el concepte de sedició i substituint-lo pel de desordres públics Espanya aconseguirà una homologació amb la legislació penal dels altres països de la Unió Europea, els quals, per tant, ja no tindran cap motiu per negar-se a executar les euroordres de detenció contra el president Carles Puigdemont emeses per la judicatura espanyola; només ens queda, doncs, confiar que a Europa trobin inacceptable que convocar un referèndum pugui constituir un delicte de desordre públic agreujat. I mentrestant, Pere Aragonès —el president de la Generalitat de Catalunya—, Oriol Junqueras i tota la plana major d’ERC estan la mar de contents, cofois i satisfets amb el gran èxit que han aconseguit perquè la legislació espanyola ha derogat el delicte de sedició; ells sabran per què. Primer que tot, haurien de començar a plantejar-se què fan pactant amb algú com Pedro Sánchez que no sols critica el PP per no haver aplicat abans l’article 155 a Catalunya, sinó que, a més, no s’amaga pas de dir que considera el president Puigdemont un delinqüent que ha de comparèixer davant de la justícia espanyola per respondre-hi dels seus actes. En realitat, però, l’octubre del 2017, els únics delinqüents que va haver-hi van ser els qui van intentar impedir la celebració del referèndum enviant la policia a carregar contra gent que només pretenia anar a votar, i aquests serien, per tant, els qui haurien de comparèixer davant de la justícia per retre-hi comptes. Per cert, hauria de ser citat davant d’un tribunal l’ex-ministre de l’interior José Barrionuevo per l’apologia que ha fet dels actes terroristes del GAL? Veient com van les coses a Espanya, és evident que aquesta és una pregunta merament retòrica, igual com ho seria demanar-se si algú li tocarà el crostó a l’alcalde de Madrid José Luis Martínez-Almeida per les seves lloances al general José Millán-Astray (1879-1954), un dels participants en el cop de juliol de 1936 i en l’extermini polític que hi va seguir com també un admirador incondicional de Hitler i Mussolini; al seu costat, doncs, Pierre Sergent encara seria un bon home. Com que Millán-Astray es va fer famós per haver proferit a finals de 1936 al paranimf de la Universitat de Salamanca l’exabrupte “Visca la mort!”, igual al carrer de Madrid que porta el seu nom hi ha instal·lat un tanatori o una empresa de pompes fúnebres.

En territori espanyol, el 6 de desembre és dia festiu perquè s’hi celebra l’aniversari del referèndum de 1978 en què la majoria dels votants es pronuncià a favor de l’actual constitució espanyola. Espero que en siguem molts els que el proper dia 6 sortim al carrer però no pas per participar en els actes oficials del Dia de la Constitució sinó per prendre part en la manifestació que l’ANC ha convocat per protestar contra l’increment de la repressió que pot significar el canvi de “sedició” per “desordres públics agreujats”.

Xavier Deulonder i Camins

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal