cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Xavier Deulonder i Camins

Ara que hem guanyat

Si un referèndum, on la participació hagués arribat al 53’56% del cens electoral, hagués donat uns resultats del 51’26% a favor de la independència i del 48’74% a favor de quedar-se a Espanya, la lògica de la democràcia portaria a la constitució de la República Catalana demà mateix,

però, és clar, què se’ls pot anar a dir als que l’1 d’octubre en comptes de fer campanya en defensa de la seva opció —tan lícita com la contrària— s’estimaren més que la policia estomaqués de valent els ciutadans que pretenien anar a votar a les urnes. Evidentment, amb energúmens, no s’hi pot parlar.

Tenint en compte la correlació de forces polítiques al nou Parlament de Catalunya, la solució més lògica seria, naturalment, un govern de coalició d’ERC i Junts per Catalunya amb el suport de la CUP. Ara bé, per tal d’evitar la situació de paràlisi de la passada legislatura, motivada en gran part per la manca d’entesa de les dues forces que formaven el govern, potser caldria plantejar-se un govern monocolor d’ERC —la força independentista més votada— i que, després d’haver votat la investidura del nou executiu, tant Junts per Catalunya com la CUP es quedessin a l’oposició on haurien d’encarregar-se de recordar al Molt Honorable Senyor President de la Generalitat Pere Aragonés que els votants independentistes no en tenen prou amb un govern autonòmic format per forces sobiranistes sinó que, a més, volen que es materialitzi d’una vegada la República Catalana. Com és obvi, amb un 51’26% de vot independentista, l’excusa que cal eixamplar la base no mereix cap mena de credibilitat. Que l’intent de fer efectiva la República Catalana pot dur els seus promotors a la presó o a l’exili ja ho sabem, però no s’obliga a ningú a presentar-se com a candidat d’un partit independentista; d’altra banda, si intentem implantar la República Catalana, potser ho aconseguim i tot, que de més verdes n’han madurat. Jèssica Albiach, la candidata dels Comuns, planteja un govern tripartit entre la seva formació, el PSC i ERC; com que al Parlament, aquestes tres forces sumen setanta-quatre escons, segons criteris aritmètics aquesta seria una opció del tot viable; el problema, però, seria si ERC podria assumir les conseqüències que una part significativa dels seus votants pogués sentir-se enganyada i estafada perquè si a les urnes va triar la papereta d’ERC va ser perquè volia no pas un acord amb una força del 155 com el PSC sinó un govern independentista que avancés cap a la República Catalana. Naturalment, si l’opció d’Albiach es dugués a la pràctica, llavors Junts per Catalunya i la CUP s’haurien de dedicar a fer d’oposició independentista al govern tripartit. Una altra cosa és que els dirigents dels Comuns farien molt ben fet de posar-se a reflexionar com ha estat que la CUP els hagi passat davant.

A les eleccions catalanes del 2010, semblava possible que la formació de la ultradreta xenòfoba i espanyolista Plataforma per Catalunya (PxC) arribés a entrar al Parlament però es va quedar a les portes d’aconseguir-ho. Tenint en compte que, en la seva immensa majoria, els quadres i dirigents de Vox a Catalunya procedeixen de l’antiga PxC, cal suposar —i esperar— que l’innegable èxit de Vox en aquestes eleccions es deu no pas a un increment a Catalunya de la intolerància i de la xenofòbia sinó al fet que una part significativa dels votants espanyolistes ha decidit triar l’opció més radical de totes, encara que sigui d’extrema dreta, mentre que el PP no els deu semblar prou dur i, malgrat les estridències a què ens té acostumats, Ciutadans es deu veure passat de moda perquè, des del seu fracàs a les darreres eleccions generals espanyoles, la seva davallada era d’allò més previsible. D’altra banda, el sector menys intransigent i menys reaccionari de l’espanyolisme ha votat el PSC, i els possibilistes s’han decantat pels Comuns.

Xavier Deulonder i Camins

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal