cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

la Bressola

Joguets i gènere

El Centre de Formació Professional Català (CFPC), La Bressola i el Museu del Joguet de Catalunya inicien la segona fase del projecte transfronterer sobre joguets i gènere

Al darrer trimestre de 2021, es va constituir el grup de treball transfronterer format pel Centre de Formació Professional Català (CFPC), La Bressola, i el Museu del Joguet de Catalunya a Figueres i van iniciar el projecte Joguets i gènere: un projecte de cocreació d’una exposició itinerant per a l’espai català transfronterer. Es tracta d’un projecte cultural inèdit d’innovació social i pedagògica, l’objectiu del qual és la creació d’un recurs educatiu sobre joguets i gènere, com a resultat d’un procés de formació, de treball i de reflexió conjunt entre el CFPC, la comunitat educativa de La Bressola i l’equip del Museu del Joguet de Catalunya.

El projecte, que s’està desenvolupant en dos períodes bianuals (2021-2022 i 2022-2023), preveu la creació d’una exposició itinerant amb materials didàctics associats, comissariada per l’alumnat i el professorat de La Bressola i el Museu del Joguet de Catalunya amb la participació de les col·laboradores externes especialistes en gènere. Durant els dos darrers trimestres del curs 2022-2023 itinerarà pels nou centres de La Bressola (les escoles d’educació infantil i primària Sant Galdric i Vernet a Perpinyà, de Pesillà de la Ribera, Nyils, Prada, el Soler, i Sant Esteve del Monestir i els col·legis de secundària Pompeu Fabra al Soler i Mas Rosselló a Canet de Rosselló) i després, a partir del curs 2023-2024, el Museu del Joguet de Catalunya posarà l’exposició a l’abast, primer de la resta de centres educatius de Catalunya Nord, i posteriorment a tots els centres educatius de l’àmbit cultural català. Es tracta, doncs, d’un projecte concebut amb un impacte a curt, mitjà i llarg termini, que no finalitzarà quan l’exposició es mostri als diversos centres educatius de banda i banda de la frontera, si no que serà l’inici d’un projecte d’aprenentatge cultural i social innovador.

El projecte s’emmarca en les subvencions plurianuals Eurodistricte per al desenvolupament de projectes de cooperació a l’Espai Català Transfronterer del Departament dels Pirineus Orientals i el Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i actualment s’inicia la segona fase.

Les accions dels projecte transfronterer Joguets i gènere

La primera fase del projecte va incloure una formació inicial i l’elaboració dels continguts de l’exposició a partir del procés de cocreació entre més de 300 alumnes i 20 docents de La Bressola i el Museu del Joguet de Catalunya a través de les col·laboradores especialistes en gènere. Aquest procés va permetre reflexionar conjuntament sobre els temes i extreure les conclusions que van permetre establir els continguts que s’han de mostrar a l’exposició. A partir d’aquests, es va elaborar el guió de l’exposició, que recull l’estructura i els textos d’àmbit, que va servir també per tal d’elaborar les il·lustracions. Per coordinar la feina es va crear un grup motor format per una trentena de mainatges, representants de cada una de les 15 classes participants, per una desena de mestres responsables del projecte, i per les especialistes de gènere. Així doncs, el debat, la reflexió, les opinions i les idees circulaven de les classes al grup motor i del grup motor a les classes. D’aquesta manera, més enllà dels espais programats per al debat, el tema del projecte va arribar als patis, a les sortides, als poemes presentats als jocs florals, a les assemblees, als claustres... de cada escola. El projecte, doncs, va tenir resultats immediats, ja no només per als 300 alumnes concernits i protagonistes, sinó pels més de 1000 i tots els equips de La Bressola.

A la segona fase, que ara s’inicia, es seguirà reflexionant sobre els temes recollits al guió. Durant diverses jornades de treball de cocreació en les que participarà La Bressola i les especialistes de gènere i el dissenyador de l’exposició del Museu es realitzarà la conceptualització de disseny final de l’exposició. Així mateix, es crearan els materials didàctics associats a l’exposició a partir també d’un procés de cocreació. Finalment es procedirà a la producció de l’exposició i de tots els materials associats.

El procés culminarà amb la inauguració de l’exposició, al Col·legi La Bressola – Mas Rosselló el 10 de març de 2023 i la posterior itinerància a la resta de centres de la Bressola.

Amb el suport

  • del Departament dels Pirineus Orientals
  • de la Casa de la Generalitat a Perpinyà del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal