cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Joan Villanove

Ramon Llull (1235-1316)

Quan el jove Jaume, futur rei de Malorca torna en terres catalanes, encontra Ramon de Penyafort i Ramon LLull, dues persones d'una vàlua excepcional que participaran a l'educació del futur rei.

Ramon Llull neix a Palma, cinc anys després de la conquesta de l'illa. És el confident i l'amic del jove Jaume. La seva filosofia madurarà després que Jaume es guarneixi la corona reial, tot i que l'any 1270 ja ha escrit dos llibres monumentals: el Llibre del Gentil i el Llibre de Contemplació, que sedueixen Jaume.

Ramon Llull es basa en els principis de Sant Agustí, se sent atret per les idees de Plató, integra per igual les influències hebraiques i islàmiques. Es fa franciscà i escull la pobresa. Afirma que el príncep ostenta el seu poder només a través de la voluntat del poble; això significa que la monarquia de dret diví no té lloc a les terres catalanes. Fortament impregnat pel pensament de Ramon Llull, Jaume governarà amb sentit de justícia i amb un sentiment d'humilitat.

Així dons, l'espiritualitat de la Casa Reial Mallorquina és sincera i profunda. De tot això en resulta, contràriament al que es podria imaginar, que les Cases Reials de Catalunya, de València i de Mallorca no viuen pas en el luxe i l'ostentació, sinó ben al contrari, els sobirans escullen la sobrietat.

Així dons, l'espiritualitat de la Casa Reial Mallorquina és sincera i profunda. De tot això en resulta, contràriament al que es podria imaginar, que les Cases Reials de Catalunya, de València i de Mallorca no viuen pas en el luxe i l'ostentació, sinó ben al contrari, els sobirans escullen la sobrietat

Text: Joan Villanova

Ramon Llull a la wikipèdia

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal