cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

Joan Villanove

La convenció entre Jaume i Pere

Joan Villanove nos fa descobrir els pactes entre reis i fotografies de construccions del segle XIII. Arglers, Baixàs, Marqueixanes, Palma, Paretstortes, Perpinyà, Vinçà...

En poques paraules, quins són els punts febles i els punts forts del regne de Mallorca?

Els seus recursos militars són limitats, la qual cosa pot ser molt perjudicial en cas de conflicte armat, de bloqueig o de setge; és difícil mobilitzar les forces en un regne tan dispers. Per contra, les illes presenten alguns avantatges estratègics i econòmics incomparables a l'hora d'acollir els vaixells: escales, tempestes, reparacions, etc. Ras i curt, és un estat vulnerable situat entre dos veïns molt potents: el regne de França i la Corona de Catalunya-Aragó.

Des de la coronació de Jaume II, tots el sobirans intenten seduir-lo, controlar-lo.

El seu germà Pere no s'amaga pas de dir que el seu pare ha comès un greu error dividint els territoris catalans; en aquesta època, el costum consisteix a designar el primogènit com a hereu únic per tal de no afeblir el patrimoni. Així doncs, Pere decideix dur una política agressiva en comparació amb la del seu germà. Els funcionaris de Barcelona reclamen drets sobre les transaccions de Mallorca; això complica la tasca comercial de Palma, però el rei Pere encara no intervé directament. Aviat la cort reial de Perpinyà decideix una resposta astuta: multiplica els negocis amb Gènova, ciutat rival de Barcelona; els genovesos arriben en gran nombre a Palma; també es multipliquen els negocis amb el Magrib (Àfrica del Nord). Jaume II signa un acord l'any 1278 amb el comte de Foix, el seu cunyat, però els mitjans econòmics i militars del seu aliat són limitats.

Després d'haver solucionat els greus problemes amb la noblesa catalana, Pere II està ben decidit, d'una manera o d'una altra, a limitar els poders del rei de Mallorca.

El retrobament dels dos germans té lloc a Perpinyà, pel gener de 1279, al convent dels Dominics. Després de fortes discussions, Jaume II acaba signant una Convenció, el 20 de gener de 1279; una convenció amb moltes conseqüències sobre la independència i potser sobre el futur mateix del regne de Mallorca. Jaume reconeix tenir tots els seus territoris en feu de la Corona de Catalunya-Aragó, excepte la part de Montpelleret, que correspon al bisbe de Maguelona; a partir d'aquest moment, els futurs reis de Mallorca hauran de rendir homenatge al rei a Barcelona, una vegada a l'any. Jaume II només aconsegueix una concessió: estarà exempt de per vida de rendir homenatge al rei de la Corona de Catalunya-Aragó.

Quines són les altres obligacions dels reis de Mallorca?

Hauran de:

  • ajudar els reis de Catalunya-Aragó contra tots els seus enemics i ajudar-los militarment;
  • observar i aplicar al Rosselló i a la Cerdanya els Usos de Barcelona, és a dir, les Constitucions de Catalunya;
  • utilitzar la moneda de Barcelona en els comtats del Rosselló i la Cerdanya ;
  • per contra, a les Illes Balears els reis de Mallorca tenen el dret d'encunyar la seva pròpia moneda. I tots els reis juren sobre l'Evangeli que respectaran la seva paraula.

Llavors, cadascun fa signar els seus testimonis per tal de garantir el respecte a aquesta convenció. Per part del rei de Mallorca, els nobles són: el comte de Foix, el comte d’Empúries, Bernat-Hug de Serrallonga, Dalmau de Castellnou, Pons de Guardia, Arnau de Cortsaví, Dalmau de Rocabertí, Guillem de So, Guillem de Canet (recordem que, l'any 1265, Guillem de Canet havia acompanyat els dos germans durant l'expedició a Múrcia).

Per part de Pere II, els testimonis són : el comte de Pallars, Pere d’Empúries, Gilabert de Cruïlles, Pere de Queralt, Bernat d’Anglesola, etc. Els Cònsols de Perpinyà (que en realitat representen tot el Rosselló) designen els delegats que faran respectar la convenció. Aviat serà el torn de Puigcerdà de signar el pergamí; llavors seran els electes de Palma els que posaran la seva signatura a l’església de Santa Eulàlia.

Jaume II de Mallorca surt molt afeblit de tot aquest afer: ja no serà mai més un rei independent.

Sobretot si tenim en compte que, en cas de litigis, serà la cort de justícia de Catalunya la que decidirà. Jaume II redactarà una protesta secreta contra el que ell considera un abús d'autoritat, però ja està fet. Es pot dir que el rei guarda una certa rancúnia? Pot aquesta ressorgir en cas que es presentin les circumstàncies? El futur ens ho dirà.

Texts i fotografies: Joan Villanove

 

mapa reialmes

A aquests territoris hi hem d'afegir el vescomtat de Carladès, regió d’Auvergne. (Actualment és una regió a cavall entre els departaments de la Lozère i de l’Aveyron). Està situada entre els rius Jordanne i Truyère, i té les següents ciutats: Carlat, Vic, Boisset, Cornières, Calvinet, Vigouroux, Turlande, Mur de Barrez, Vinzelles.

Perpinya

Perpinyà. Els treballs comencen a partir de 1277. El recinte inclourà la nova ciutat, la població, tota entera. Els fossats completen la defensa. La nova fortificació està formada per un mur, flanquejat amb torres, que cau a plom dins el fossat. La muralla té un gruix d'1,60 m a 1,40 m. Està construïda amb grava gruixuda, palets de riera i material de consolidació barrejats en el morter. El finançament s'aconsegueix creant un impost sobre els objectes de consum, que han de pagar tots els habitants (pagesos, burgesos, nobles i eclesiàstics) del Rosselló, la Cerdanya, el Conflent i el Vallespir.

palma santa eulalia

Palma. Església de Santa Eulàlia. És a l'any 1279, al peu de l'església, que els representants de l'illa han signat la Convenció que vincula Jaume II a Pere II. De la façana de l'època només en queda el rosetó; la porta d'entrada fou modificada l'any 1621.

marqueixanes

Marqueixanes (Conflent). Les ciutats frontereres amb el regne de França s'han protegit darrere fortificacions impressionants. Els murs construïts amb palets del riu Tet semblen realment indestructibles (segle XIII).

Vinca

Vinçà. A la ciutat reial de Vinçà, la porta de Marcevol data de l'època del regne de Mallorca.

paretstortes castell

Paretstortes (Rosselló). Aquest lloc ha estat habitat des de temps molt remots. Les primeres famílies han actualitzat uns vestigis romans molt rars. El castell data del regne de Mallorca (segles XIII i XIV). Adquirit recentment pel municipi, està en procés de restauració.

paretstortes castell

A l’interior, el castell de Paretstortes amaga una de les esglésies preromanes més antigues del Rosselló; ha estat ampliada; la seva volta gòtica és del segle XIV. Cal precisar que Pere Arnau de Paretstortes ha participat en la construcció de l'església dels Carmes à Perpinyà.

baixas

Argelers (Vallespir). Un dels monuments més antics del Rosselló. Al voltant de l'Església de Sant Martí hi devia existir probablement un castell fortificat (cap al segle XIII). Amb una alçada d'uns vuit metres, un mur, fet amb palets de riera disposats en espina de peix, devia protegir tot el conjunt. Malauradament, avui, aquests edificis singulars estan en estat d'abandonament.

baixas

Baixàs. De l’època del regne de Mallorca, en queden cinc torres i vuit portes d'entrada ben conservades i restaurades. Un passeig molt agradable per al visitant i un entorn molt bonic per als Baixanencs.

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal