cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 189 ( 11 de maig)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

dijous 4 de maig

01 acusem

  • l’Assemblea Nacional Catalana obra una petició al Parlament de Catalunya per la Creació d’una Comissió d’Investigació de la persecució judicial del moviment per la independència de Catalunya i publica un nou vídeo de la campanya "Nosaltres Acusem", on sis d'aquests encausats expliquen el seu cas i denuncien la justícia espanyola : https://www.youtube.com/watchv=zVj0GQSvAkE&ab_channel=ASSEMBLEA
    Per facilitar i impulsar les signatures, la campanya Nosaltres Acusem torna també als carrers aquest cap de setmana del 6 i 7 de maig, on més d'un centenar d'assemblees territorials s'hi implicaran perquè es pugui signar físicament.

dissabte 6 de maig

02 lleida

  • a Lleida, sota el lema 'L'agredit és imputat, l'agressor té impunitat' una multitud de gent vinguda d'arreu del País va recórrer els carrers del centre per donar suport al Joan Domenech el bomber d'Oló a qui els Mossos van deixar inconscient el 27 de març del 2018 durant la manifestació arran de la detenció de Puigdemont. Es convoca una manifestació pel proper dimecres 10 de maig davant els jutjats de Lleida, on serà jutjat per desobediència, l'acusen també de danys i lesions.

03 iridia

  • tres joves que van ser ferits per l’actuació d’agents dels Mossos d’Esquadra, durant les protestes contra la sentència als líders independentistes catalans, el 2019, esperen una resposta del Departament d’Interior sobre la reclamació patrimonial que els han presentat. L’entitat Irídia, que ha interposat les reclamacions en el seu nom, sosté que ja han passat els sis mesos reglamentaris perquè la Generalitat s’hi pronunciï. Un cas és el d’un noi, A.K., que va perdre un ull per l’impacte d’una bala foam a la plaça Urquinaona i la via penal va determinar que va ser una lesió causada per un projectil de Mossos, però es va tancar perquè no es podia determinar l’autor. En el segon cas, Olga va ser greument ferida per un impacte de foam al crani, quan era en la protesta als Jardinets de Gràcia, i el tercer és el del Jordi, que en caure a terra va rebre cops de bastó al cap i al braç d’un agent de la policia catalana. No són els únics greument lesionats durant les protestes dels darrers anys, que han d’iniciar la via administrativa, quan es tanca, sense respostes, la via penal.

dilluns 8 de maig

04 reus

  • el jutge envia a judici la primera de les causes de les mobilitzacions de la sentència de la tardor del 2019. Tres components de la llista electoral de la CUP de Reus, Edgar Fernández, actual regidor, Arnau Martí i Ricard Aragonés, hauran d'anar a judici per diferents causes relacionades amb les mobilitzacions en resposta a les sentències del Judici del Procés. Edgar Fernández recorda el seguit d'irregularitats en els expedients realitzats pels Mossos d'Esquadra i per la Policia Nacional, on fins i tot hi ha contradiccions i gent acusada que ni tan sols vivia a Catalunya l'any 2019.
    El pròxim 5 de juny se celebrarà el judici on també es jutjaran 3 independentistes més i comptaran amb mobilitzacions de suport per part dels diferents grups antirepressius de les comarques del Baix Camp.

dimarts 9 de maig

05 montpeller

  • el Tribunal Administratiu de Montpeller acorda prohibir l’ús del català als plens municipals dels ajuntaments d’Elna, els Banys Palaldà, Portvendres, Tarerac i Sant Andreu de Sureda . Aquests ajuntaments havien modificat els reglaments municipals respectius per permetre l’ús del català als plens, i traduir les intervencions al francès. Ara la decisió del tribunal força els ajuntaments a canviar els reglaments en un termini de tres mesos a tot estirar.

06 ivan

  • Ivan Patrici Navarro, militant de la CUP,després d’haver afrontat un judici en què els Mossos van inflar l'acusació, presenta una denúncia per detenció il·legal i falsedat en la redacció de l'atestat contra el mosso que va agredir-lo i detenir el 10 d’octubre del 2019, pocs dies després de la sentència del Procés al barri d’Horta de Barcelona. Gràcies a les imatges l'Ivan va ser absolt i ara, amb sentència ferma, passa a l'atac.

dimecres 10 de maig

07 lleida

  • es jutja a Lleida Joan Domenech , el bomber ferit a conseqüència del desallotjament del tall convocat pels CDR el 27 de març del 2018 a la A-2 a Soses, acusat de desobediència greu als agents. Desenes de persones han acompanyat Joan Domènec amb un esmorzar popular a la plaça Sant Joan de Lleida i fins a les portes del jutjat. La fiscalia, que demanava inicialment nou mesos de presó, ha rebaixat la petició de pena a 900 euros de multa en aplicar l’atenuant de dilacions indegudes.
  • El Tribunal Constitucional espanyol declara la nul·litat dels acords adoptats el 24 i 25 de juliol del 2019 per la Mesa del Parlament, amb els quals es van admetre propostes de resolució per a la “defensa de l’exercici del dret a l’autodeterminació com a instrument d’accés a la sobirania del conjunt del poble de Catalunya”, estimant així el recurs d’empara presentat per Cs contra aquestes iniciatives parlamentàries.

08 prefectura

  • convocada pel Col·lectiu 2 d’Abril es fa una concentració davant la Prefectura a Perpinyà per denunciar la decisió del tribunal administratiu de Montpeller de prohibir l’ús del català als plens municipals d'Elna, Els Banys, Sant Andreu de Sureda, Tarerac i Portvendres. Hi son presents la presidenta del Parlament Carme Forcadell en representació de la Plataforma per la Llengua i el conseller Lluís Puig.

dijous 11 de maig

09 manresa

  • en Jordi de Manresa és condemnat a 6 mesos de presó per haver llençat una tanca a un Mosso d’Esquadra durant protesta independentista de l’11 de setembre de 2021, davant la polémica comissaria de Via Laietana de Barcelona... una tanca que va caure a mig metre d'on era i que no va impactar ningú!!!
    La fiscalia demanava 3 anys i 9 mesos i la Generalitat indemnització pel mosso!!!

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 2021 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1876 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal