cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 180 (9 de març)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

dissabte 4 de març

01 drets humans

  • el govern espanyol respon al Comitè de Drets Humans de l’ONU que no cal prendre cap mesura addicional més enllà de la publicació del dictamen sobre els presos polítics a la web del Ministeri de Justícia per la vulneració dels drets polítics d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull. Quan ja han vençut els 180 dies que va donar el comitè a l’executiu espanyol per a respondre al dictamen de l’ONU que censurava la suspensió dels quatre demandants com a diputats, l’advocacia de l’estat espanyol ha respost que entén que la difusió del dictamen ja era una reparació suficient i donava ple compliment a la reclamació de l’ONU.

02 vilaweb

  • el periodista Josep Nualart fa un article a Vilaweb sobre « Quins són els quinze casos catalans que té el Tribunal Europeu de Drets Humans? » Són uns casos “extremadament importants, d’impacte” per al tribunal.
    El gruix de recursos dels “casos catalans” que té sobre la taula el Tribunal d’Estrasburg és dels nou ex-presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem espanyol per sedició i malversació. Són Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Les demandes dels presos detallen la vulneració d’uns quants drets fonamentals, que són recollits en diversos articles del Conveni Europeu dels Drets Humans, com ara el dret de la llibertat, de manifestació, de llibertat d’expressió, de participació política, d’un judici just…

diumenge 5 de març

03 villarejo

  • el « Mon.cat » publica noves gravacions de José Manuel Villarejo, excomissari de policia, en les que es revelen els detalls de com va començar l'Operació Catalunya.
    El 27 de setembre de 2012, en un restaurant de Madrid, es van trobar José Manuel Villarejo, Eugenio Pino, exdirector adjunt de la Policia (DAO) i Agustín Linares, referent al Cos Nacional de la Policia i mentor de Villarejo. En aquell dinar, va néixer el germen que va evolucionar fins a convertir-se en l'Operació Catalunya.
    Els tres implicats van parlar sobre la seva preocupació per l'escenari polític a Catalunya. Cal recordar que tot plegat succeeix després del primer 11 de setembre en què es va viure una manifestació massiva convocada per l'Assemblea Nacional de Catalunya.

dilluns 6 de març

04 giro

-l’exconseller d’Economia i exdirector general adjunt de CaixaBank i de la Fundació “la Caixa”, Jaume Giró, presenta la querella als jutjats de Madrid com a víctima de l’Operació Catalunya. De fet, és el segon intent de l’exconseller que el passat mes de juny ja va denunciar davant la fiscalia de Barcelona que va ser posat en una llista negra independentista i va ser objecte d’espionatge per part de la policia patriòtica.

dimarts 7 de març

05 inst el palau

  • la persecució judicial contra vuit professor de l’institut de secundària El Palau, a Sant Andreu de la Barca, acusats de delicte d’odi contra fills de guàrdies civils que tenien a les seves aules arriba a la seva fi. El cas de vuit dels nou docents acusats ha quedat sobresegut de forma lliure, per decisió de l’Audiència de Barcelona. Només en un dels casos es manté la investigació oberta, malgrat que en el seu dia el jutjat instructor ja va resoldre que no hi havia delicte.

06 perpinyà

  • entre 28.000 i 30.000 persones es manifesten pel centre de Perpinyà en contra de la reforma de les jubilacions que vol aprovar el govern d’Emmanuel Macron. Una xifra que supera les manifestacions del 19 i el 31 de gener, quan se’n van comptar 20.000. Ara bé, la prefectura rebaixa la xifra a més de la meitat: 11.000 persones, per sota dels recomptes que va fer al gener, 12.000 el 19 i 14.000 el 31.
    El matí ha començat amb blocatges als peatges nord i sud de Perpinyà que s’han allargat ben bé dues hores.

07 reguant

  • Eulàlia Reguant ja no té cap responsabilitat penal per haver-se negat a contestar les preguntes de Vox quan va declarar com a testimoni al judici contra el procés que es va fer al Tribunal Suprem espanyol l’any 2019. Va ser multada a pagar 13.500 euros per un delicte de desobediència i, un cop abonada la quantitat, el Suprem li ha comunicat que ha declarat extingida la responsabilitat criminal pel compliment de la pena.

08 la vanguardia

  • « La Vanguardia » i « CrónicaLibre.com » publiquen que « L'operació Catalunya », la trama de les clavegueres policials i governamentals espanyoles per construir proves falses contra personalitats, dirigents i entitats del procés independentista, va començar el dia 12 de setembre de 2012, només vint-i-quatre hores després de la Diada multitudinària que va sacsejar tot el país. Va ser la primera manifestació massiva als carrers de Barcelona per reclamar la independència sota el lema "Catalunya nou estat d'Europa".

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1958 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1813 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal