cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 175 (2 de febrer)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

divendres 27 de gener

01 Guernica

  • el Guernica de l’1 d’Octubre de Moià pateix un atac vandàlic. El mural és obra dels artistes de Terrassa Mohi Lee i Jordi, de TwoCanStudio. El van pintar el diumenge 6 de desembre de 2020, el Dia de la Constitució espanyola. L’unionisme el va embrutar i en van fer un de més gran l’octubre de 2022, en una paret d’una nau situada a la carretera de Manresa de Moià. Un lloc conegut com Les Faixes. Tot just diumenge passat, l’ANC moianès va fer un acte d’inauguració oficial, al que van assistir Dolors Feliu i Jordi Pesarrodona, presidenta i vicepresident, i Dionís Guiteres, batlle de Moià, d’ERC. Ara, ha aparegut tacat de pintura vermella. I sense que hi hagi una signatura dels responsables.

02 Jordi Mafrià

  • Jordi Magrià « Bicman » fa aquest tweet : « A partir de l'1 de febrer faré un dibuix diari d'un represaliat, però per fer-ho necessito que m'envieu fotos i perquè ho sou, a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Si coneixeu algun feu-li arribar, sense fotos no ho podré fer. »

03 Vilafranca

  • David Miret, antic cap de colla dels Castellers de Vilafranca, fa aquest tweet : "Avui com cada divendres hi hem tornat, avui fa 5 anys i 11 divendres que protestem. Exiliats us volem a casa!! Només la Independència ens farà lliures!!"

dissabte 28 de gener

04 Tortosa

  • la titular del jutjat d’instrucció 3 de Tortosa, Chantal Prieto, decideix processar la Mariona –una dona de 70 anys que es desplaça amb caminador–, i sis persones més, per un delicte d’odi contra un brigada de la Guàrdia Civil arran de la seva actuació durant el referèndum de l’1-O. La interlocutòria judicial considera que després d’una instrucció de cinc anys s’han recollit prou indicis que relacionen “l’angoixa” que va patir el brigada amb els missatges que va rebre a través de Facebook i altres xarxes socials. Uns missatges que criticaven l’actuació del cos durant la jornada del referèndum del primer d’octubre del 2017, que va ser especialment dura a les Terres de l’Ebre.

dimarts 31 de gener

05 TJUE

  • el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) admet que es pot denegar l'euroordre de Puigdemont per risc de vulneració de drets fonamentals i accepta que s'examini l'existència de deficiències del sistema judicial contra un "grup objectivament indentificable" com podrien ser els independentistes catalans. La sentència del Tribunal sobre les euroordres de Pablo Llarena fa molt més difícil al jutge espanyol d’aconseguir l’extradició dels exiliats, perquè aclareix els motius de denegació de les euroordres segons les circumstàncies del cas de persecució judicial contra l’independentisme català. La sentència també posa en dubte la legalitat que els líders del Procés siguin jutjats per la màxima autoritat judicial espanyola, en aquest cas la sala Penal del Tribunal Suprem.

06 Bicman

  • Jordi Magrià « Bicman » reprès els dibuixos dels represaliats, diu : « Impossible dibuixar a més de 4000 represaliats, per això començo aquesta tanda de 30 represaliats fent un reconeixement a tots aquells que no podré dibuixar i que no coneixem »
  • l'audiència de Barcelona absolt al cap de la policia local de Pineda de Mar, Carles Santacreu, per a qui demanaven 3 anys de presó per l'expulsió de 500 policies espanyols d'un hotel del municipi l'octubre de 2017. La mateixa pena es demanava per dos càrrecs socialistes de l'ajuntament, que finalment han acceptat un acord d'un any de presó.

dimecres 1 de febrer

07 Jordi Magrià

  • dibuix de Jordi Magrià « Bicman » de Txevi Buigas detingut el 23 de setembre de 2019 per la Guàrdia Civil espanyola en una operació contra l'independentisme -l'Operació Judes-, juntament amb 8 persones més. Va estar tres mesos en presó preventiva a Soto del Real. Està a l'espera de judici i acusat de terrorisme. Tot i això, el sumari de la causa ha evidenciat des del principi que no hi havia ni rastre d'explosius.
    « El moment més colpidor va ser quan, en plena matinada, va sentir cops a la porta i quan va sortir amb el seu fill d’11 anys, va veure que tenia tres punts vermells al pit i un altre al pit del seu fill.
    Hi havia policies encaputxats, dos helicòpters, i molts agents”.

dijous 2 de febrer

08 Jordi Ros

  • el dibuix d’avui de Jordi Magrià « Bicman » :
    Jordi Ros, cas Judes.
    Un element que diferenciava Ros de la resta d'empresonats és que va estat tancat en règim d’aïllament. Des de l'inici del cas, la defensa del sabadellenc ha denunciat que Ros havia patit tortures.
    Li van imposar una fiança de 30.000€

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1921 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1778 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal