cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 173 (19 de gener 2023)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

dijous 12 de gener

01 Llarena

  • el jutge instructor del cas del Procés al Tribunal Suprem espanyol , Pablo Llarena, decideix finalment aplicar la derogació de la sedició i elimina el delicte del processament contra el president Carles Puigdemont i la resta d’exiliats. Ara bé, manté el processament pels delictes de malversació i desobediència. Així, deixa sense efecte les euroordres actuals per sedició, però emet una ordre de cerca i captura de Puigdemont, d’Antoni Comín i Lluís Puig per malversació i desobediència. La interlocutòria també retira la sedició per Clara Ponsatí i Marta Rovira, però els hi manté el delicte de desobediència.

02 Puigdemont

  • el president Carles Puigdemont fa un missatge institucional per a valorar la decisió del magistrat del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena de retirar les euroordres per sedició i de demanar-ne de noves per malversació i desobediència.
    El president ha deixat clar que no pactaria res amb el govern espanyol ni cercaria solucions personals i que batallaria a Europa fins al final.

divendres 13 de gener

03 concentració

  • diversos representants de les entitats convocants de la mobilització del 19 de gener contra la cimera hispanofrancesa a Barcelona dels primers ministres Pedro Sánchez i Emmanuel Macron presenten el cartell i anuncien que serà una concentració a les 9.00 a l’esplanada de les columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc. És al costat del Museu Nacional d’Art de Catalunya, on es farà la trobada. La concentració tindrà com a lema “Aquí no s’ha acabat res! Independència. Països Catalans. Prou repressió.”, una resposta les declaracions relacionant la cimera amb la fi del procés d’independència.

04 Salvadó

  • la Fiscalia Superior de Catalunya demanat a la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya més temps per a presentar l’escrit d’acusació en la causa contra Lluís Salvadó i Josep Maria Jové per l’1-O arran de l’entrada en vigor de la reforma del codi penal, que inclou una nova tipificació del delicte de malversació de fons públics.

05 Ponsati

  • l'eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, diu que no es presentarà davant del Suprem quan torni a Catalunya "perquè no reconec les competències d'aquest tribunal" després que Pablo Llarena hagi descartat perseguir-la amb el nou delicte de desordres públics agreujats. En aquest sentit, ha indicat que és possible que aquesta decisió comporti conseqüències, i per això està estudiant les implicacions que pot tenir la seva tornada , tot i això, ha remarcat que intentarà "tornar a casa" el més aviat possible, "haig d'organitzar-me".

dimarts 17 de gener

 06 audiència

  • a l’Audiència de Barcelona comença el judici contra Carme Aragonès, que era tinent de batlle de Pineda l’octubre del 2017, i contra Jordi Masnou, encara tinent de batlle, pels quals la fiscalia demanava inicialment tres anys de presó acusats de coaccions per haver forçat una cadena hotelera a expulsar els agents de la policia espanyola allotjats durant l’1-O. Els dos accepten un any de presó i un altre d’inhabilitació. El judici continua el seu curs atès que també hi ha acusat el cap de la policia local de Pineda, que no s’ha afegit al pacte entre els regidors socialistes i el ministeri públic.

07 TS

  • els quatre fiscals del Tribunal Suprem spanyol demanen al jutge Pablo Llarena que modifiqui la seva interlocutòria i que processi pel nou delicte de desordres públics agreujats al president a l'exili Carles Puigdemont, i als consellers Toni Comín i Clara Ponsatí. En el cas del conseller Lluís Puig, el Ministeri Públic també defensa que se li mantinguin els delictes de desobediència i malversació, com indica el jutge.

dijous 19 de gener

08 Bcn

  • 30.000 persones participen en la manifestació unitària contra la cimera entre Sánchez i Macron, que es fa al Museu Nacional d’Art de Catalunya . La concentració, convocada per l’ANC, Òmnium i el Consell de la República, juntament amb una trentena d’entitats, omple el peu de Montjuïc i l’avinguda de Maria Cristina. L’arribada dels dos mandataris coincideix amb una xiulada eixordadora. Catalunya Nord també és present a la manifestació. A la fi de la concentració unes 2.500 persones han anat a protestar davant del consulat francès.

09 Perpinyà

  • a Perpinyà 20.000 persones segons els sindicats, 12.000 segons la prefectura, participen a la manifestació unitària sindical contra el projecte de reforma de la jubilació del govern francès. Ha estat una de les mobilitzacions més multitudinàries a la ciutat dels darrers vint anys.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1907 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1764 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal