cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 171 (5 de gener 2023)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

divendres 30 de desembre

01 Bressola

  • la Bressola anuncia que ha pogut comprar finalment el Monestir del Vernet, situat a l’avinguda de Mariscal Jofre de Perpinyà, després d’una sentència favorable del tribunal administratiu de Montpeller, que ha anul·lat la preempció exercida per l’Ajuntament de Perpinyà. L'alt tribunal tanca així un llarg litigi i entra en el fons de la qüestió després que fa un any ja va resoldre a favor de la Bressola en el recurs d'urgència que havien interposat.

02 quedat a casa

  • “Queda’t a casa!”: la campanya solidària per a recaptar fons per al judici del 23-S
    S'hi podrà contribuir amb l'accés al documentari 'De matinada' a partir del 2 de gener · El grup de suport i l'Alerta Solidària volen fer conèixer el film arran de les dificultats per a projectar-lo a TV3. Per a tenir-hi accés caldrà pagar set euros, destinats de manera gairebé íntegra a tots aquests costs derivats del judici que tindran els encausats i les seves famílies. Una vegada obtingut l’accés, hi haurà dos dies per a veure el documentari des del dispositiu i lloc que es vulgui d’arreu dels Països Catalans. El grup de suport i Alerta Solidària encara no han fet públic l’enllaç per accedir al documentari, però fan una crida a estar atents a les xarxes els dies vinents, especialment el dia 2, per poder accedir-hi.

diumenge 1 de gener 2023

  • 2023: judicis contra independentistes :
    -El març es farà el judici de la macrocausa 21 Raons, arran de talls duts a terme el primer aniversari de l’1-O i l’Alerta Solidària calcula que abans de l’estiu arribaran, entre més casos, judicis a almenys sis ex-presos post-sentència.
    -El 2023 havia de ser l’any en què es jutgés el cas 23-S, que es va obrir el setembre del 2019. Tanmateix, la reobertura de la instrucció que reclamaven les defenses per no veure vulnerats els seus drets farà que, probablement, el judici acabi essent el 2024. De cara al judici, que serà llarg i costós, el grup de suport ha impulsat una campanya per a recaptar fons.
    -Durant el 2023 també hi ha el risc que alguns activistes entrin a presó. És el cas d’Adrián Sas, condemnat a tres anys i mig de presó per les protestes pel primer aniversari de l’1-O. També corra el risc d’entrar-hi el 2023 o el 2024 Oriol Calvo, condemnat a quatre anys per les protestes post-sentència. Enguany també ha estat condemnat a més de dos anys –i, per tant, amb risc d’entrar a presó– Víctor Verdejo.
    -La gran incògnita el 2023 en l’activisme és de quina manera la reforma del delicte de desordres públics al codi penal espanyol pot afectar tant l’independentisme de base com els altres moviments socials. Entitats com l’Alerta Solidària i Irídia assenyalen que alguns dels canvis aprovats poden facilitar interpretacions no garantistes per part dels jutges.

dilluns 2 de gener

03 de matinades

  • es posa a la xarxa el documental "De matinada" del cas @Detingudes23S, conegut com « Operació Judes », fins al dia 22 de gener, es pot adquirir per 7 € l'accés al vídeo, durant 48 hores. Per conèixer què va passar aquell 23 de setembre del 2019. Per adquirir-lo cal entrar al web Alerta.cat. Al mateix temps diverses entitats fan projeccions del documental a diferents punts del país.

04 bon preu

  • els supermercats Bonpreu i Esclat anuncia : « Aquest gener, arrodoneix la teva compra i col·labora amb @amicsbressola, per recuperar la llengua i la identitat catalanes a la Catalunya Nord, així com possibilitat que el català sigui la llengua vehicular dels 15 als 18 anys. »

dimarts 3 de gener

05 catalangate

  • les Nacions Unides reconèixen en una resolució les vulneracions de drets fonamentals en l’escàndol d’espionatge amb Pegasus contra l’independentisme conegut com a Catalangate. Exigeixen a l’estat espanyol que prengui “totes les mesures necessàries per a protegir els drets fonamentals” de les víctimes. I li reclamaen que “investigui, processi i imposi les sancions adequades”, però també que prengui les “mesures efectives” per a evitar nous casos d’espionatge.
    Els tres relators especials de l’ONU autors de la resolució han actuat arran de cinc comunicacions diferents presentades per ERC i l’ANC en coordinació amb les víctimes.

dimecres 4 de gener

06 Lluís Puig

  • el Tribunal Suprem espanyol decreta que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pot jutjar el conseller a l’exili Lluís Puig per un delicte de desobediència per haver-se negat a lliurar part de les obres d’art de Sixena, que s’exposaven al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Segons el Suprem, el TSJC és l’òrgan competent per a dirimir la qüestió perquè Puig és diputat al Parlament de Catalunya, tot i els entrebancs que el Tribunal Constitucional ha posat al seu vot delegat.

 

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1893 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1750 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal