cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 162 ( 3 de novembre)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

divendres 28 d’octubre

01 tall autopista

  • diverses entitats de Catalunya Nord i Empordà convoquen actes pel dissabte 19 de novembre al Portús i a la Jonquera en el 3er aniversari del tall d’autopista. A les 10 del matí una xicolatada al Portús i a migdia un aperitiu a la Jonquera.

02 Mataró dv

  • en un judici a Mataró la fiscalia demana divuit mesos d’inhabilitació per l’ex-batlle d’Argentona, Eudald Calvo, acusat d’impulsar al municipi el referèndum del Primer d’Octubre i impedir que la policia local retirés cartells que animaven a participar-hi.

dissabte 29 d’octubre

03 Coll de Banyuls db

  • una trentena de càrrecs electes de quinze poblacions afectades es reuneixen al coll de Banyuls, on signen un manifest per reclamar la seua obertura i de la resta de passos fronterers de Catalunya del Nord barrats el gener del 2021. L’acte es celebra després que el prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, anunciés que el del coll de Banyuls no es reobrirà fins l’any que ve com a mínim, al·legant que no es compleixen les condicions per fer-ho. L’associació Albera sense fronteres, organitzadora de l’acte, ha anunciat que presentara un contenciós davant el Jutjat Administratiu de Montpeller per a l’anul·lació del decret prefectural de tancament del coll de Banyuls i dels altres passos fronterers.
    Hi participava la consellera exiliada Clara Ponsati.

04 alex perez

  • Àlex Pérez, de la comarca de la Selva, és absolt. S’enfrontava a una petició de penes de tres anys i mig de presó arran de les protestes post-sentència. La fiscalia l’acusava de desordres públics i danys per haver provat de cremar un contenidor. Tanmateix, l’acusació tan sols tenia el testimoni de dos agents i el fet que el jove portava a sobre un encenedor.

diumenge 30 d’octubre

05 Prats de Molló

  • l’Associació Casa Macià organitza tot el cap de setmana, dissabte als Banys i diumenge a Prats de Molló, el primer col·loqui « Història i debat nacional » amb el tema « Els fets de Prats de Molló i la Catalunya del Nord principis del segle XX ».
    Hi son presents els consellers a l’exili Lluís Puig i Toni Comin i la presidenta Carme Forcadell.

dimarts 1 de novembre

06 Prada

  • el president Carles Puigdemont visita la tomba de Pompeu Fabra a Prada. Pompeu Fabra va morir a la seva residència de Prada el 25 de desembre de 1948.

dimecres 2 de novembre

07 TC

  • el Tribunal Constitucional espanyol ordena reobrir el cas d’una periodista lesionada amb projectils de foam disparats pels Mossos d’Esquadra el 2019 durant les protestes post-sentència. El cas va quedar arxivat d’acord amb un informe policial, però ara demanen de tornar-lo a obrir en considerar que no s’havia investigat prou. És la primera vegada que el TC aborda una vulneració del dret a la llibertat d’informació i la necessitat d’investigar prou un cas d’agressió policial.

dijous 3 de novembre

  • la Junta Electoral Central espanyola dictamina que el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, ha de passar per Madrid per recollir la seva credencial per tal de ser eurodiputat. En un nou acord en resposta al Parlament Europeu, l’òrgan es posiciona en contra del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i estipula que Puigdemont “no ha adquirit la seva condició plena de diputat al Parlament Europeu perquè no ha complert el requisit d’acatament constitucional”. La JEC s’ha pronunciat de la mateixa manera tant per a Puigdemont com per a Toni Comín, Clara Ponsatí -tots tres de Junts per Catalunya- i Jordi Solé -d'ERC.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1830 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1686 dies

I descuidem pas els més de 4.200 represaliats per la justícia espanyola

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal