cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària, Toni Comín, Anna Gabriel

Hora 101 a Alenyà amb l'Anna Gabriel i en Toni Comín

Dimecres 25 d'agost, Alenyà ha estat l'escenari de l'hora solidària 101.

Unes desenes de persones han participat a l'acte al Celler Ecoiffier, un lloc emblemàtic del vilatge:

Francesc Bitlloch presenta l'hora 101

CRONOLOGIA (25 d’agost) cent-unena setmana que manifestem la nostra solidaritat, ara amb els exiliats i els més de 3.300 represaliats polítics catalans.

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb ells :

dijous 19 d’agost

  • la centena hora solidària es fa a la Casa de la Vila de Rià, bressol de Catalunya, amb com a convidat Jordi Sànchez, en un dels seus primers actes des que va sortir de la presó. El secretari general de Junts per Catalunya recorda que “aquestes contrades van ser, durant unes setmanes, el bressol d’allò que va fer possible l’obertura en el món de l’aspiració de Catalunya de ser un poble lliure i d’agafar l’embranzida com a país”. Sànchez també ha volgut donar importància a la defensa de la llengua i la cultura catalana. « El nostre combat és un combat per la llibertat i els drets civils, per donar una vida millor a les generacions futures, però també és un combat per preservar una llengua i una cultura ».

divendres 20 d’agost

  • la fiscalia de l’Audiència espanyola acusa de pertinença a organització terrorista i tinença i fabricació d’explosius als nou membres del CDR que van ser detinguts en la ràtzia del 23 de setembre de 2019. Tot i que la Guàrdia Civil no va poder acreditar la presència d’explosius la fiscalia insisteix en aquesta hipòtesi.
  • per por que hi assisteixi el President Puigdemont, el Govern francès impedeix el vermut previst a la sotsprefectura de Prada i que cada any ofereix la vila al rectorat de la Universitat Catalana d’Estiu.

dissabte 21 d’agost

  • es celebra a Salses el primer aplec Porta dels Països Catalans. Primer a la Porta mateix, a les 16h59, per recordar l'any de la signatura del Tractat dels Pirineus i després a la plaça major de Salses amb un acte poètic, polític i musical. L'aplec compta amb el suport del Consell per la República, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana.

diumenge 22 d’agost

  • es fa l'acte de clausura de la cinquanta-tresena Universitat Catalana d’Estiu de Prada.

dilluns 23 d’agost

  • el grup de suport a Robert Llach informa que el seu judici serà el proper 26 de gener. El jove va ser detingut el 19 d’octubre de 2019 a Girona durant les protestes contra la sentència al procés, acusat dels delictes de desordres públics, atemptats contra l’autoritat i lesions lleus. L’acusació demana una condemna de sis anys i mig de presó i 1.200 euros de multa i indemnització.
  • la Forja de Cervera fa un acte polític, en el marc de la festa de l’Aquelarre, sobre la repressió al jovent independentista, amb Marcel Vivet l’activista condemnat a 5 anys de presó i Maria Puig encausada pel tall a la Jonquera.
  • l'advocada d'Alerta Solidària Eva Pous denuncia que tres dies després de la filtració a mitjans de comunicació de l'escrit de la fiscalia contra els CDR detinguts al Vallès i Osona el setembre del 2019 per terrorisme, els encausats encara no en tenen cap notificiació oficial.
  • apareix un perfil a Twitter que afirma que aniran posant el recull dels més de 4.500 represaliats que estant llistant per fer-ne un coneixement i reconeixement públic.
  • 190ena setmana de Música per la Llibertat i contra la repressió a Berga, cada dia un músic intervé a la plaça de Sant Pere.

dimecres 25 d’agost

  • l’advocat de la consellera Clara Ponsatí, ara exiliada a Brussel·les, comunica que la vista per a la seva extradició serà aquest dijous 26 d’agost al tribunal del Sheriff d’Edimburg. El tribunal haurà d’examinar si el procés d’extradició continua en curs a Escòcia, tenint en compte que Clara Ponsatí ara viu a Bèlgica.

I acabem amb uns dels + de 3.300 encausats : Els batlles de l'1-O

  • continuen obertes causes contra diversos batlles acusats de facilitar el referendum de l'1-O. Alguns han estat absolts -com la batllessa de Roses, Montse Mindan- i d'altres condemnats per desobediència -com l'exbatlle d'Agramunt i exconseller d'Exteriors, Bernat Solé. Hi ha més batlles que esperen judici o sentència, com és el cas de Paco Gas, batlle de Roquetes.

Berenguer Ballester

Tomeu Martí de visita a Catalunya Nord denuncia els dies d'exili i la repressió

Joan Andreu Magdalou, el batlle d'Alenyà dóna la benvinguda als represaliats i al Comitè. "El celler Ecoiffier han marcat la història social d'Alenyà i dels pobles veïns. D'aquí segurament la cultura de lluita obrera. Per aixó Alenyà és sempre solidària de les lluïtes socials."

Toni Comín agraeix els nord-catalans que han mantingut al llarg dels anys la flama de la catalanitat, els que han fet possible l'1 d'octiubre, els que han mantingut els valors de catalanitat. L'1 d'octubre el poble va votar per la independència i que sapigui no ha tornat a votar en contra, i el mateix passa amb la declració d'independència. Tot està vigent.

Anna Gabriel represaliada, exiliada a Suïssa "La dignitat de la lluita per un món millor no se pot abandonar, per tan difícil que sigui."

Andreu Laurent (secretari nacional de l'Assemblea per Catalunya Nord) llegeix una carta de l'Adrià Alsina

 Franck Sala malgrat els problemes tècnics interpreta dues cançons.

 Dijous 2 de setembre tornem als carrers de Perpinyà amb l'hora 102.

87

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal