cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

ANC Catalunya Nord, #EsborremLaFrontera, Plataforma per la Llengua

Ollada republicana 2023

Dissabte 25 de març unes desenes de persones se van reunir a Sant Andreu al voltant de l'ollada republicana L'ollada era un pretext, l'interès era de país amb dos temes d'actualitat:

  • Un prefecte de l'estat francès va tancar passos fronterers ara més de dos anys, els seus successors han mantingut el tancament, per què? hi ha una justificació real al tancament? què podem fer?
  • La llengua catalana és en un estat preocupant arreu de la nació, ho és encara més a Catalunya Nord. Però què en sabem?

A les 12 en punt, vingut d'Espolla en Josep-Maria (en Gustinet) del col·lectiu "Obrim passos" ha fet un recordatori cronològic del tancament dels passos fronterers, de les seves motivacions “oficials” i les que s'intueixen ser les causes reals que motiven el manteniment del tancament. Manifestacions, obertures i tancaments s'han succeït al llarg dels 2 anys, sense que l'estat francès canviï la seua decisió.

En seguit, vingut de Banyuls en Pere Becque de "Albera sense fronteres" ha presentat l'evolució de la situació des del dia 1 a avui, i els actes i denúncies a davant de la justícia des de la creació de l'associació.

En Josep Ribot vingut de la Cerdanya ha recordat que la frontera és una ratlla imposada i que, ara, quan a Europa les fronteres tendeixen a desaparèixer, per alguna estranya raó uns estats prepotents ens volen demostrar que una nova frontera existeix.

Ens volen imposar una frontera mental, volen demostrar que no som el mateix poble.

La ratlla no ens hauria de separar enlloc; però si hi ha un lloc on no té sentit és justament a Cerdanya on aquesta desgraciada ratlla parteix una vall, una plana, a vegades parteix una casa pel mig sense cap mena de raó i sense cap més sentit que el de la prepotència de dos estats que ens volen submisos i colonitzats.

Els talls de frontera no obeeixen a cap raó. Ni terrorisme, ni immigració,ni pandèmia ni res, els talls són només una manera d' imposar un marc mental que ens separa i ens perjudica la normal relació entre famílies entre pobles i entre persones que formem part d' un sol poble d' una única nació, la catalana.

A la Cerdanya la Vinyola és un camí i els camins no són per separar

Per acabar en Gustinet ha fet una reflexió sobre l’oportunitat que representa el tancament dels passos per buscar complicitats i establir vincles entre entitats i organitzacions a un costat i altre de l’Albera. Partint de la idea que hi ha un cert desconeixement entre les realitats a banda i banda, la situació generada per la decisió del Prefecte pot ser un bon motiu per corregir aquest dèficit i crear vincles que són prou necessaris.

De l'aperitiu amb vi Banyuls a l'ollada amb vi d'Espolla, hem apreciat els milors productes de l'Albera

L'Hug per la Plataforma de la Llengua Catalana ha fet guanyar lots a aquests que coneixien millor la situació del català a Catalunya Nord, els parlants, el percentatge d'alumnes que tenen accès a la llengua pròpia, les editorials, els comerços on hem de parlar català...

Una diada amb molts ensenyaments.

Felicitacions a tots els que ho han fet possible, aquests que s'han aixecat d'hora per a tallar la carn, netejar la verdura, posar l'ollada al foc, decorar l'espai, i a aquests que han ajudat per a endreçar i netejar, a la Mithé per la presentació i gràcies al Samuel Molí, el batlle de Sant Andreu per haver deixat un espai tan agradable, a tots els que han participat d'una manera o d'un altra.

a taula

(Foto Frederic trias)

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal