CARTELL_DEF_2br.jpg

10-08_cinema_casal.jpg

10-17_Coll_de_la_Manrella.jpg

 101 2 web

S. Martinet, Turisme

Pagar per veure el mar…

El turisme massiu, una sort, una desgràcia... a qui aprofita? Qui en paga les conseqüències?

A la majoria dels pobles del litoral nord-català, l’aparcament és gratuit a prop de les platges. Això però canvia radicalment quan arriba l’estiu. Al febrer passat, el consell municipal del poble de Sant Cebrià va votar la fi de la gratuitat dels pàrquings a tocant de la platge Maillol. Són 2 000 llocs per deixar-hi el cotxe que, a partir del 15 de juny, valdran 1,5 euro per hora. Això significa un benefici mitjà de 24 000 euros cada dia, per 8 hores d’estacionament. Vos atabali amb xifres ja que el per què d’aquesta decisió és purament comptable. L’ajuntament cebrianenc justifica aqueixa mesura amb la necessitat de recaptar més diners.

Desprès de 50 anys mal comptats de turisme «massiu» a la costa, cap col·lectivitat ni cap institució del territori encara ha gosat fer el càlcul real del que nos ha costat i del que nos porta, segurament perquè la balança cau pas del bon costat. Només una petita part de professionals treu profit de les milionades de diners públics invertits en mig segle. I que no nos vinguin pas a explicar que l’activitat turística genera llocs de treball. Fa temps que sabem que aqueixa «activitat» consisteix a escurar plats durant dos mesos al fons de restaurants (dolents) i per un salari indecent.

Si els municipis de la costa tenen necessitat de diners, també déu ser per pagar la factura del vals de camions que durant cada hivern, porten sorra a les platges. Una sorra que l’erosió del litoral torna a fer desaparèixer l’any següent. Tot això per mantenir la il·lusió i vendre el somni als estiuencs. Per nosaltres això és un malson que nos té presoner, fins que pugin les aigües de veritat.

S.Martinet

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal